Stvara se jak konzorcij
35

Nezaustavljivi vlasnik Chelseaja kupio i klub reprezentativca BiH, priprema veliki projekt

D. P.
Boehly želi stvoriti jak klupski konzorcij (Foto: EPA-EFE)
Boehly želi stvoriti jak klupski konzorcij (Foto: EPA-EFE)
Chelsea je postao posljednji u nizu klubova čiji vlasnici posjeduju dva ili više nogometna kolektiva u cilju jačanja saradnje i rezultata kroz razmjenu igrača i resursa.

Vlasnik Chelseaja Todd Boehly kupio je francuskog prvoligaša Strasbourg te tako najavio pokretanje multi-klub modela, koji za cilj ima razvoj svih klubova unutar grupacije.

Boehly, koji već godinu dana ulaže enorman novac u Chelseaja, nakon kluba sa Stamford Bridgea, odlučio je investirati novac i u francuski nogomet te je kupio 40 posto dionica u Strasbourgu, timu za kojeg nastupa reprezentativac Bosne i Hercegovine Sanjin Prcić.

Plan Boehlyja je jasan. Dao je do znanja da želi stvoriti jak konzorcij klubova kojim će razviti model pomoći Chelseajevim mladim igračima da se razviju prije ulaska u prvu ekipu. To znači da će Strasbourg dobijati igrače sa Stamford Bridgea, na obostrano zadovoljstvo i korist.

No, tu se ne želi zaustaviti. Dok se čeka zvanična ponuda za Strasbourg, američki milijarder kupuje još jedan klub.

U pitanju je portugalski Rio Ave, prenose britanski mediji. Boehly je poslao ponudu na adresu portugalskog kluba i sada se čeka reakcija.

Podsjetimo, Boehly je na čelo Chelseaja stigao na ne baš najpopularniji način. Naime, zbog sankcija u Velikoj Britaniji, Roman Abramovič je nakon 18 godina natjeran da proda Chelsea, a Boehly je bio kupac s najboljom ponudom.