Marcello Lippi
0

"Messi, Ronaldo i Ibrahimović ne bi našli mjesto u mojoj ekipi"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Selektor talijanske nogometne reprezentacije Marcello Lippi vjeruje kako sjajni igrači poput Lionela Messija, Cristiana Ronalda i Zlatana Ibrahimovića unutar ekipe ne garantiraju uspjeh.

Lippijeva je nogometna filozofija da je bolje imati kohezivnu ekipu sačinjenu od igrača podjednake popularnosti i kvalitete.

  • Za stvaranje pobjedničke ekipe nužno je okupiti grupu igrača koji imaju skromnosti svoje kvalitete staviti u službu drugih, a ne se ponašati poput fenomena ili primadone - prenosi Lippijevu izjavu La Repubblica.

  • Timovi čija se igra bazira na igračima koji su rođeni talentovani i koji misle da ostali moraju odrađivati njihov dio posla, mogu igrati dobro samo na kratke periode, te one nemaju kontinuiteta. Pogledajte Ibrahimovićevu Švedsku koja se nije kvalifikovala na SP. Tada imate Lionela Messija i Argentinu, kao i Cristiana Ronalda i Portugal, reprezentacije koje su se jedva kvalifikovale uprkos njihovim igrama - zaključio je selektor koji je “azzurre” odveo do naslova svjetskih prvaka 2006. u Njemačkoj.