Nogomet
1.2k

Meša Baždarević, prvi kapiten bh. tima - čovjek koji je kroz minsko polje dolazio na pripreme

Piše: Edin Isanović
Meša Baždarević bio je prvi kapiten nacionalnog tima
Novi selektor bh. nogometnog nacionalnog tima je nekadašnji nogometaš sarajevskog Željezničara Mehmed Baždarević. Izvršni odbor N/FSBiH dao je povjerenje bivšem jugoslovenskom reprezentativcu. Popularni Meša pokušat će vratiti Zmajeve na pobjednički kolosijek.

Naš državni tim ima samo dva boda od mogućih 12 u kvalifikacijama za odlazak na EURO koji će se 2016.godine održati u Francuskoj. Baždarevića čeka težak posao, ali ovaj ambiciozni i vrijedni trener nada se uspješnom ispunjenju zadatka.

Sjajna nogometna karijera

Kada je smijenjen Safet Sušić u izjavi za Klix.ba Baždarević je naglasio.

"Ako javnost bude željela da budem selektor, bit ću. Bio bih ponosan na to. Po prvi put sam motivisan kao nikada. No, ostavit ću ljudima koji su zaduženi za to da odluče šta je najbolje za BiH. Spreman sam da dam nešto što nisam nikada u nogometnoj karijeri. Ako mi osobe koje budu odlučivale ukažu povjerenje, neće zažaliti. Ja sam dijete tog grada, odrastao sam uz nogomet. Poznajem igrače, bio sam kapiten reprezentacije BiH. Biti selektor voljene države - za mene to znači nešto što se ne može opisati riječima", potcrtao je tada popularni Meša.

Nije puno lobirao, ali je dobio povjerenje čelnika Saveza. Inače, bez razloga je bio potcijenjen u BiH. Meša je nogometnu karijeru počeo u Željezničaru. Bez dvojbe, jedan je od najboljih igrača koje je BiH imala. Dok je igrao u dresu plavih sa Grbavice dva puta je bio izabran za najboljeg igrača jugoslovenskog prvenstva. Bio je kapiten U-21 selekcije Jugoslavije i kapiten novoformirane bh. reprezentacije.

Može se pohvaliti da je 1985. godine izabran u UEFA-in dream team, a 1989. je bio najbolji strani igrač Francuske. Zajedno sa Zvonimirom Bobanom nije nastupao na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Obojica su bili suspendovani.

Meša je kasnije isticao kako mu je taj detalj ,uz činjenicu da sa sjajnom Željinom generacijom nije bio prvak Jugoslavije, najtužniji sportski trenutak u karijeri. Jedan je od rijetkih nogometaša tima sa Grbavice kojega izuzetno poštuju i navijači gradskog rivala Sarajeva.

U sezoni 1984/85 Bordo tim se sa Hajdukom borio za naslov prvaka. U utakmici sa splitskim klubom u samom finišu prvenstva na poluvremenu je Meša napao svoje saigrače zbog nezalaganja. U nastavku su igrači Željezničara zaigrali mnogo bolje i omogućili Sarajevu da osvoji titulu. Kasnije je Baždarević na ovo pitanje odgovarao kako mu je otac uvijek govorio da bude pošten i korektan i kako je respektovao Sarajevo, te da je mnogo njegovih prijatelja navijalo za taj klub.

Nakon završetka uspješne nogometne karijere uplovio je u trenerske vode. Sa klupe je vodio Istres, Étoile du Sahel, Al-Wakrah (u dva navrata), Grenoble, Sochaux i MC Alger.

Uvijek je bio uz državni nogometni tim BiH i napominjao je.

“Nikada ne smijemo zaboraviti igrače koji su igrali po livadama za reprezentaciju koja u to vrijeme nije imala ime i prezime. Ne smijemo zaboraviti navijače koji su bili važan faktor ", rekao je u jednom od intervjua za naš portal Baždarević.

U ratnim godinama bio uz bh. reprezentaciju

Nakon formiranja Nogometnog saveza BiH prije 20 godina Baždarević se odmah priključio stvaranju reprezentacije. Nastupao je u prvim utakmicama koje su odigrane 1993. godine u Genku sa istoimenim klubom (Genk – Humane zvijezde BiH) i u Koblenzu sa Kaiserslauternom. To su bile humanitarne utakmice koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine. Zajedno sa Sušićem, Hadžibegićem, Sliškovićem, Škorom, Katanom, Kodrom, Musemićem… želio je promovisati svoju državu. Rado se sjeća tih momenata.

"Osim pomenutih utakmica, igrali smo sa Las Palmasom, kada je Kodro sa Tošakom organizovao meč. Tada su nam prijetili sa svih strana. Imali smo sjajne igrače, ali je bilo teško igrati. Učinili smo ono što bi svaki nogometni patriota uradio. Bili su to veliki momenti koji se ne smiju zaboraviti. To je bilo stvaranje bh. reprezentacije. Nakon toga su došle prve zvanične pripreme, mislim u Velikoj Kladuši. Tada sam sa Smajićem i Konjićem zalutao i našao se u minskom polju. Teško je zaboraviti. Mi imamo reprezentaciju koja stalno raste i vjerujem da će nastaviti tim putem", govorio je Meša.

Mnogi ne znaju da je bh. reprezentativac Sanjin Prcić potpisao ugovor kada je Baždarević bio u Sochauxu.

“Sjećam se da sam imao mnogo problema sa predsjednikom jer sam insistirao da ga angažujemo. Pamtim da mi je prvi čovjek kluba tada rekao kako ne želi da dovodim igrače iz Jugoslavije. Ja sam mu naglasio da ta država ne postoji. Nakon uloženog truda uspio sam u svojim namjerama. Vrijeme je pokazalo kako je to bio pravi potez. Prcić je izuzetno talentovan nogometaš i vremenom će biti još bolji“, kazao je nedavno za naš portal Baždarević.

Također, bivši nogometaš Željezničara može se pohvaliti da je alžirske reprezentativce Saphira Taidera i Sofiana Feghoullija doveo u Grenoble kada je sa klupe vodio ovaj francuski tim. Oni su bili među najboljim igračima Pustinjskih lisica na Mundijalu u Brazilu.

U posljednje vrijeme Meša se educirao. Nedavno je bio u Romi jer je veliki prijatelj sa aktuelnim strategom Vučice Rudijem Garcijom sa kojim se poznaje iz Francuske.

Trenerski uspjesi

Istres je u sezoni 2003./2004. uveo u elitni rang francuskog nogometa, proglašen za najboljeg trenera 2. francuske lige

Institut za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) proglasio ga je 2005. godine 20. trenerom svijeta

Sa Étoile du Sahelom 2005. godine igrao finale Lige prvaka Afrike

U sezoni 2007./2008. Grenoble uveo u elitni razred