Juan Sebastian Veron
0

"Maradona nije dobro iskoristio Messija"

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AP)
Lionel Messi (Foto: AP)
Nakon mjesec dana medijske šutnje po završetku SP-a u Južnoafričkoj Republici, veznjak argentinske nogometne reprezentacije Juan Sebastian Veron kritizirao je rad sada već bivšeg selektora Diega Maradone.

U intervjuu za argentinsku radio-stanicu La Red 35-godišnji Veron je progovorio o problemima koje su mučili “gauče”, pa je tako Maradoni zamjerio da nije izbalansirao argentinski vezni red kako treba, kao i da nije na najbolji način iskoristio najboljeg nogometaša današnjice Lionela Messija.

"Messi nije naviknut da se vraća skroz pozadi u vezni red po loptu. Teško je od njega tražiti da prijeđe 50 metara od centra prema golu s loptom u nogama, povrh svega s gomilom suparničkih igrača ispred sebe. Nije navikao tako igrati i to se vidjelo, moglo se vidjeti na njegovom licu. Nažalost, nije se ugodno osjećao u utakmicama. On nikad neće biti Maradona. On je svoj igrač, ima svoje kvalitete i potrebna mu je podrška tima da bi bio na svojoj najboljem nivou. Ponekad mu je to uspijevalo, ponekad nije", rekao je Veron.

Bivši veznjak Manchester Uniteda i Intera kaže i da ga je zbunilo što ga je Maradona tokom SP-a iz udarne postave premjestio na klupu. To je prema njegovim riječima bilo suprotno onome što mu je “mali zeleni” obećao uoči Mundijala, a to je da će biti glavni playmaker tima.

"U jednom trenutku mi je rekao da želi da budem Xavi Hernandez naše ekipe. Tada je me je izbacio na klupu i to boli", dodao je Veron, aludirajući na veznjaka Barcelone i španske reprezentacije.

Argentina je na SP-u brutalno zaustavljena od Njemačke s 4-0 u četvrtfinalu. Razlog tomu je, smatra Veron, između ostalog, činjenica da je njihova reprezentacija često ostavljala Javiera Mascherana samog u sredini terena, dok su ostala dvojica veznjaka Angel Di Maria i Maxi Rodriguez odlazili u napad.

"Angel i Maxi su igrači koji su navikli igrati na boku, koji idu prema naprijed, pa je tako Javier često igrao u sredini sam protiv trojice."

Na kraju je Veron poručio kakva bi osoba bila idealna za Maradoninog nasljednika na klupi reprezentacije.

"Argentinski nogometni savez trebao bi biti otvoren i procijeniti ljude koji rade uz tim,. Selektor mora biti neko ko je vrhunski stručnjak u argentinskom nogometu, neko izabran prema zaslugama, a ne neko ko je bio član tima iz 1978. ili 1986. godine (kada je Argentina osvajala naslove svjetskog prvaka, op.a.). Nemam ništa protiv tih ljudi, ali selektor treba biti izabran prema zaslugama."