Poslije šokantne ostavke
20

Mancini "otkrio krivca" za napuštanje reprezentacije Italije: Mogao mi je pomoći da je htio

D. B.
Italijanski nogometni stručnjak Roberto Mancini prvi put se oglasio otkako je iznenada napustio reprezentaciju Italije te je "otkrio krivca" za svoj potez.

Mancini je imao ugovor s Nogometnim savezom Italije (FIGC) do jula 2026. godine, no u subotu je dao ostavku koja je prihvaćena narednog dana. Sada je Italijan u razgovoru za novine La Repubblica ispričao svoju verziju događaja te je uperio prst u predsjednika FIGC-a Gabrielea Gravinu.

"Objasnio sam mu da mi u ovim mjesecima trebaju podrška i mir, no on to nije učinio i zbog toga sam dao ostavku. Da li sam trebao otići ranije? Vjerovatno. Ipak, napustio sam reprezentaciju 25 dana prije naredne utakmice, ne tri dana", izjavio je Mancini, koji je otišao iz državnog tima uoči ključnih utakmica kvalifikacija za Euro 2024.

Saradnja je prekinuta nakon što je Mancini dobio dodatnu moć zahvaljujući ulozi koordinatora Azzurra uključujući U20 i U21 reprezentacije, a mnogi članovi njegovog tima su dobili funkcije u mlađim selekcijama. Međutim, on to nije vidio kao unapređenje, nego način za razdvajanje njegove radne grupe.

"Gravina već godinu dana pokušava unijeti revoluciju u moj tim, pokušao sam mu reći da može dodati dva nova člana, ali da ne može izdvojiti dva člana grupe koja radi i pobjeđuje. Barem bih ja trebao biti taj koji odlučuje o promjenama u svom timu", dodao je Mancini.

On je nagovijestio da se nadao kako će samo poslati poruku Gravini o tome kako stvari idu loše, no da je FIGC iskoristio priliku da ga se riješi.

"Gravina već dugo gleda na stvari drugačije nego ja, masakriran sam zbog svoje odluke. Želio sam poslati signal predsjedniku, on mi je mogao pomoći da je želio", istakao je iskusni stručnjak.

On tvrdi da je želio ukloniti klauzulu iz ugovora prema kojom bi FIGC mogao raskinuti saradnju ukoliko se reprezentacija ne plasira na Euro.

"Zatražio sam to kako bih imao mir i tišinu u narednim mjesecima. Naravno da bih otišao ako stvari ne bi prošle kako treba i ako se ne bismo plasirali na Euro", završio je Mancini.