Nakon bombardovanja Gaze
14

Maccabi se večeras vraća na svoj stadion, spremili su niz gestova da odaju počast preminulim Izraelcima

E. K.
Dresovi u kojima će nogometaši Maccabija igrati večeras (Foto: maccabi-tlv.co.il)
Dresovi u kojima će nogometaši Maccabija igrati večeras (Foto: maccabi-tlv.co.il)
Izraelski Maccabi iz Tel Aviva se večeras po prvi put vraća na svoj stadion od 7. oktobra kada je počelo njihovo bombardovanje na pojas Gaze.

U devetom kolu izraelskog šampionata će na svom stadionu dočekati Maccabi iz Netanyje te će napraviti niz gestova kako bi odali počast, kako oni navode, preminulima u ratu.

"U znak sjećanja na ubijene i za povratak otetih. Maccabi se večeras vraća na Bloomfield stadion prvi put od 7. oktobra, a u utakmici protiv Maccabi Netanyje ćemo napraviti niz gestova uključujući i nastup sa dresom specijalno dizajniranim u znak sjećanja na navijače koji su ubijeni u ratu", navodi se na zvaničnoj stranici Maccabija.

Klub je posvetio pomenuti događaj preminulima u njihovom bombardovanju pojasa Gaze te poželio brz povratak kući Izraelaca koji su kidnapovani od strane Hamasa.

Maccabi će na teren izaći u dresovima koji će na sebi imati Davidovu zvijezdu koja će sadržavati imena 73 navijača ovog kluba koji su preminuli u ratu.

Njihov glavni sponzor Israel Canada je pristao da se njihov logo zamijeni sa Davidovom zvijezdom kako bi se svijetu poslala snažna poruka, dodaju iz Maccabija te nastavljaju dalje.

Na istočnoj tribini stadiona Bloomfield će biti 73 crne majice u znak sjećanja na svakog od pomenutih navijača. Istovremeno, na kapiji 10-11 će biti postavljen crni transparent sa datumima zločinačkih napada izvršenih na državu Izrael i njene građane posljednjih decenija, a u središtu će se pojaviti datum 7. oktobar.

Klub dalje navodi da ne zaboravlja i kidnapovane u Gazi i poziva na njihov brzi povratak kući te će postaviti sedam žutih majica u VIP prostor stadiona, koliko je otetih navijača Maccabija.

Imena tih navijača će biti odštampana na poleđini dresova gdje se obično pojavljuju imena igrača.

I konačno, četiri zastave Bloomfieldove fondacije će biti zamijenjene i na njima će biti postavljene četiri žute zastave sa natpisom "Vratite ih kući" u nadi da će se svi bezbjedno vratiti svojim kućama.

Utakmica između Maccabi Tel Aviva i Maccabi Netanyje se igra večeras sa početkom u 19:00 sati.