Uzdanica Nijemaca na EP
2

Low: Klose je na putu oporavka, ne brinem se

Totalsport
Miroslav Klose
Miroslav Klose
Selektor njemačke nogometne reprezentacije Joachim Low otkrio je pojedinosti vezane uz zdravstveno stanje 33-godišnjeg napadača "elfa" i Lazija Miroslava Klosea.

Na Euru u Ukrajini i Poljskoj Klose bi uz Marija Gomeza trebao biti glavna napadačka uzdanica Nijemaca, ali donedavno se činilo da bi ga povreda bedrenog mišića, zbog koje je pauzirao pet sedmica, mogla u potpunosti udaljiti od nastupa na evropskoj smotri.

"Imao sam svoje brige i sumnje vezano uz Miru posljednjih sedmica, ali otkako sam ga vidio na treningu, te su brige postajale sve manje i manje", poručio je Low s juga Francuske, gdje su Nijemci pripremili svoj trening-kamp.

"Za vrlo kratko vrijeme Miro je opet postao vrlo dinamičan i dobar. Imao je nekoliko slobodnih dana zbog problema s leđima, ali sada opet trenira i osjeća se dobro. Miro mora raditi. Trenutno je spreman za 60 ili 70 minuta, ali trebamo njegovu vrhunsku izvedbu punih 90 minuta. Mora biti sposoban odraditi puni trenažni program", kazao je Low.

Očekuje se da će Low postaviti Klosea u subotu u prijateljskoj utakmici "elfa" protiv Švicarske kako bi provjerio njegovu spremu.

Inače, bivšem napadaču Werdera i Bayerna pet golova nedostaje za izjednačavanje vječitog njemačkog rekorda u vlasništvu Gerda Müllera prema broju postignutih golova za Njemačku. Klose je trenutno na 63 postignuta gola u 114 nastupa.