Siguran trijumf
38

Liverpool slavio posljednju pobjedu u 2023. godini i došao na lidersku poziciju na tabeli

E. K.
Darwin Nunez proslavlja pogodak protiv Burnleyja (Foto: EPA-EFE)
Darwin Nunez proslavlja pogodak protiv Burnleyja (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola su u 19. kolu Premiershipa savladali ekipu Burnleyja rezultatom 2:0 što im je bila posljednja pobjeda u 2023. godini s kojom su došli na lidersku poziciju na tabeli.

Redsi su na vrhunski način otvorili utakmicu te su u vodstvo stigli već u šestoj minuti utakmice preko Darwina Nuneza da bi dvije minute kasnije Mohamed Salah pogodio prečku. U 12. minuti je zaprijetio domaći sastav preko Brownhilla koji je šutirao pored gola da bi u 29. minuti poništen pogodak Codyja Gakpa zbog ranijeg prekršaja Darwina Nuneza.

Salah je u 34. minuti susreta ponovo pogodio okvir gola da bi šest minuta kasnije viđeno posljednje uzbuđenje u prvom dijelu, no udarac Wataru Enda je odbranio golman domaćeg sastava pa se na odmor otišlo sa vodstvom Redsa rezultatom 1:0.

Nakon svega desetak minuta u drugom dijelu Harvey Elliott je postigao drugi gol za Liverpool na utakmici, no on je poništen jer je Mohamed Salah smetao golmanu Burnleyja te je ostalo 1:0. Imao je potom Dominik Szoboszlai dvije prilike koje nije iskoristio nakon čega je udarac Trent Alexander Arnolda otišao pored gola da bi u 87. Burnley preko Bruuna Larsena imao veliku šansu da dođe do izjednačenja, no njegov udarac nije ugrozio Alissona.

I kada se očekivao kraj utakmice na scenu je stupio Diogo Jota koji je nakon asistencije Luisa Diaza udvostručio prednost Liverpoola i postavio konačan rezultat utakmice.

Liverpool je sada prvoplasirani na tabeli sa 42 osvojena boda, dva više od drugoplasiranog Arsenala koji ima i utakmicu manje dok je Burnley 19. sa 11 bodova. Redsi će u sljedećem kolu na Anfieldu dočekati sastav Newcastlea 1. januara 2024. godine dok će Burnley 30. decembra ove godine gostovati kod Aston Ville.

Rezultat i strijelac:

Burnley - Liverpool 0:2 (Nunez 6', Jota 90')

Tabela: