Benfica u sjajnoj formi
0

Liverpool se boji drugog poluvremena

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najintrigantniji meč četvrtfinala Europa lige će odigrati Benfica i Liverpool, a u pitanju su i dva najtrofejnija sastava u ovom dijelu takmičenja.

Zanimljivo da je Benfica ove sezone već igrala protiv sastava iz Liverpoola, ali Evertona. Igrali su u grupi Europa lige s njima, te su ostvarili razliku pogodaka 7-0. Na svom terenu su pobijedili sa čak 5-0, dok su u gostima bili bolji 2-0. Protiv druge liverpolske ekipe neće vjerovatno biti sličnih rezultata, ali...

"Benfica je odlična ekipa. Klub goleme tradicije, velikih rezultata u historiji i strašne navijačke potpore. Prva utakmica neće biti nimalo jednostavna za nas, jer se Benfica ove sezone više puta iskazala na djelu. No, vjerujem u svoj sastav i uprkos zahtjevnom suparniku mislim da možemo odigrati kvalitetnu utakmicu i ostvariti dobar rezultat", rekao je Španac Rafael Benitez, trener Liverpoola.

Čovjek za kojeg kažu da je postavio na noge Benficu, te je doveo do četvrtfinala Europa lige, ali i uvjerljivog vodstva u domaćem prvenstvu (imaju šest bodova više od Brage i jedanaest više od Porta), je Rui Costa, nekadašnja legenda portugalske reprezentacije, Fiorentine i Milana, a danas je sportski direktor kluba.

"Očekujem dvije sjajne utakmice. Ovo je izjednačen par i sve je moguće. Uistinu samo želim da sve bude velika i prava sportska borba, a o pobjedniku će vjerovatno odučivati sitnice", poručio je Rui Costa.

Zanimljivosti

• Igrači Benfice su čak 15 od 21 pogotka u Europa ligi ove sezone postigli u drugom poluvremenu.

• Liverpool ima više uspjeha u međusobnim ogledima protiv Benfice, no u posljednjim susretima su na terenu vladali portugalski nogometaši. Susreli su se u sezoni 2005/06 u prvom "knock-out" ogledu. Benfica je pobijedila 1-0 na svom terenu, a potom na Anfieldu 2-0.

• Benfica nije izgubila u posljednjih osam ogleda u Europa ligi

• Benfica je posljednju utakmicu izgubila dalekog 22. novembra 2009. godine u domaćem Kupu od Vitorije iz Guimaraesa (1-0). Nakon toga su odigrali 25 utakmica bez poraza! Ostvarili su 19 pobjeda i šest remija.

• Liverpool je posljednji put u gostima pobijedio 25. februara i to baš u Europa ligi. Tada su s 3-1 savladali Unireu u Rumuniji.

Povrede

• Benfica nema većih problema s povredama, dok će Rafael Benitez, trener gostiju, ekipu sastavljati bez Martina Škrtela (stopalo), Fabija Aurelija (bedro) i Martina Kellyja (koljeno). Na posljednjem treningu je članak povrijedio i Talijan Alberto Aquilani, te je i on otpao iz igre u Lisabonu.  

Forma:

Benfica

POBJEDA 3-0 (kući) Braga (Portugalska liga, 27. marta) POBJEDA 1-2 (kući) Porto (Liga kup, 24. marta) POBJEDA 1-2 (vani) Marseille (Europa liga, 21. marta) POBJEDA 4-1 (vani) Nacional (Portugalska liga, 18. marta) REMI 0-3 (kući) Marseille (Europa liga, 14. marta)

Liverpool

POBJEDA 3-0 (kući) Sunderland (Premiership, 28. ožujka) PORAZ 1-2 (vani) Manchester United (Premiership, 21. marta) POBJEDA 3-0 (kući) Lille (Europa liga, 18. marta) POBJEDA 4-1 (kući) Portsmouth (Premiership, 15. marta) PORAZ 0-1 (vani) Lille (Europa liga, 11. marta)