Evropska liga
0

VIDEO / Liverpool pao nakon dva penala

Totalsport
Oscar Cardozo (Foto: Reuters)
Oscar Cardozo (Foto: Reuters)
Nogometaši Benfice nastavljaju sa strašnom statistikom, odnosno pobjedničkom serijom. U prvom četvrtfinalnom ogledu Evropske lige pobijedili su u Lisabonu Liverpool 2-1.

Pobjedu je domaćima donio paragvajski nogometaš Oscar Cardozo i to realiziravši dva jedanaesterca. Zadnji poraz je Benfica upisala dalekog 22. novembra 2009. godine od Vitorije, a zanimljivo je da su pogocima u drugom dijelu nastavili sa svojom tradicijom.

Ove sezone su postigli ukupno 21 pogodak u Evropskoj ligi, a od toga su 15  zabilli u drugom dijelu. I protiv Liverpoola su bili inspirisani u nastavku.

Utakmica je počela idealno za Liverpool budući su poveli već u 9. minuti prekrasnim rješenjem Aggera. Steven Gerrard je izveo slobodni udarac, a s pet metara je Agger petom prevario cijelu odbranu i domaćeg golmana. No, u 31. minuti je Liverpool ostao s igračem manje, a pocrvenio je Babbel zbog naguravanja i traženja fizičkog obračuna.

I s igračem manje je Liverpool prijetio, postigli su pogodak (opravdano poništen zbog zaleđa), a dvije lijepe prilike je propustio Fernando Torres. No, golovi su padali na drugoj strani i to oba puta iz jedanaesterca. Kod prvog je Insua napravio prekršaj na Aimaru, dok je u drugom slučaju Carragher igrao rukom u svom polju. Cardozo je oba puta rutinski savladao Pepea Reinu.

U španskom derbiju četvrtfinala ovog takmičenja nije bilo pobjednika. Na Mestalli su Valencia i madridski Atletico odigrali 2-2, a zanimljivo da je isti rezultat postignut tokom ove sezone kada su se isti suparnici susreli u Valenciji.

Zadovoljniji dakako mogu biti gosti koji sada imaju odluku u svojim rukama u utakmici na svom Vicente Calderonu. No, mogli su čak i bolje proći u ovih devedeset minuta budući su dva puta vodili. Oba puta su u vodstvu izdržali tačno devet minuta. Forlanov pogodak je "poništio" Fernandes, a Lopezov najbolji domaći strijelac David Villa.

Očigledno je da se tako drama seli u Madrid, na uzvrat koji će uslijediti za sedam dana.

Evropska liga, četvrtfinale (prve utakmice):

Benfica - Liverpool 2-1 (Cardozo 59-11m, 79-11m / Agger 9) Valencia - Atletico Madrid 2-2 (Fernandes 67, Villa 81 / Forlan 59, Lopez 73)