Nogomet
11

Liga prvaka: Džeko i Manchester City igraju protiv Rahimićevog CSKA

Piše: D. B.
Igrači Manchester Cityja na treningu (Foto: AFP)
Igrači Manchester Cityja na treningu (Foto: AFP)
Večeras je na rasporedu 4. kolo grupne faze Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D. Najzanimljivije će vjerovatno biti u duelu Juventusa i Reala. U susretu Manchester City - CSKA Moskva, u grupi D, na suprotnim stranama bi se mogli naći bh. reprezentativci Edin Džeko i Elvir Rahimić.

Grupa A

Real Sociedad - Manchester United

Real Sociedad u ovoj utakmici ima posljednju šansu da se priključi borbi za 1. i 2. poziciju, koje donose plasman u nokaut fazu. Međutim, protivnik u četvrtom kolu je lider grupe A, Manchester United, koji također mora osvojiti bodove ukoliko želi zadržati prednost nad Bayerom.

Shakhtar Donetsk - Bayer Leverkusen

Shakhtar ima četiri boda i na trećoj je poziciji sa dva boda manje od svog večerašnjeg protivnika, drugoplasiranog Bayera. Ukrajinski tim mora osvajati bodove kako bi zadržao priključak, a Bayer, s druge strane, ima imperativ dobrog rezultata, jer im Ukrajinci mogu ozbiljno zaprijetiti i ugroziti njihovu poziciju. Osim toga, United nije odmakao daleko, jer je na prvoj poziciji i ima samo bod više od Apotekara, u čijim redovima se očekuje nastup bh. reprezentativca Emira Spahića.

Tabela:

  1. Manchester United 3 2 1 0 6:3 7
  2. Bayer Leverkusen 3 2 0 1 8:5 6
  3. Shakhtar Donetsk 3 1 1 1 3:5 4
  4. Real Sociedad 3 0 0 3 1:5 0

Grupa B

Kopenhagen - Galatasaray

U grupi D je borba za drugu poziciju još uvijek otvorena. Ukoliko želi u njoj ostati, Kopenhagen treba pobijediti ekipu Galatasarayja. Poraz ili neriješen rezultat bi značili kraj takmičenja u Ligi prvaka, pa bi u preostala dva kola Danci vodili borbu za treću poziciju i nastup u Evropskoj ligi na proljeće.

Juventus - Real Madrid

Juventus ove sezone u Ligi prvaka bilježi loše rezultate pa nakon odigrana tri kola ima tek dva boda. Suvišno je govoriti koliko je talijanskom prvaku pobjeda potrebna za nastavak borbe sa Galatom i Realom. Upravo će Real biti gost Juventusu u 4. kolu. Stara dama ima priliku vratiti povjerenje navijača u sudaru sa snažnim Kraljevima. Bit će ovo poslastica za nogometne sladokusce, ali i supervažna utakmica za Juventus i ambicije ovog kluba u Ligi prvaka. Ukoliko Real pobijedi, osigurat će plasman u nokaut fazu.

Tabela:

  1. Real Madrid 3 3 0 0 12:2 9
  2. Galatasaray 3 1 1 1 6:9 4
  3. Juventus 3 0 2 1 4:5 2
  4. Kopenhagen 3 0 1 2 2:8 1

Grupa C

Olympiakos - Benfica

Olympiacos se trenutno nalazi na drugoj poziciji i ima četiri boda, baš kao i trećeplasirana Benfica. Četvrto kolo donosi međusobni duel ovih klubova, koji su kandidati za osvajanje drugog mjesta, s obzirom na loše igre posljednjeplasiranog Anderlechta.

Paris Saint Germain - Anderlecht

Snažni i uvjerljivi PSG, predvođen Zlatanom Ibrahimovićem, igra fantastično i ima maksimalan učinak u tri odigrana kola. Sada mu u goste dolazi slabašni Anderlecht, koji nema nijedan bod. Parižani svakako namjeravaju nastaviti pobjednički niz, dok se Anderlechtu ne daju nikakve šanse, kako u ovoj utakmici, tako i u eventualnoj borbi za drugu, pa i treću poziciju.

Tabela:

  1. Paris Saint Germain 3 3 0 0 12:1 9
  2. Olympiacos 3 1 1 1 5:5 4
  3. Benfica 3 1 1 1 3:4 4
  4. Anderlecht 3 0 0 3 0:10 0

Grupa D

Manchester City - CSKA Moskva

Manchester City u ovoj utakmici ima priliku napraviti nedostižnu prednost nad CSKA i osigurati drugu poziciju te eventualno čekati kiks Bayerna za preuzimanje prve pozicije u grupi. CSKA je na trećoj poziciji sa tri boda, dok je City na drugom mjestu sa šest bodova. Ova je utakmica veoma važna i za jedne i za druge. Ukoliko dobiju priliku za igru, na suprotnim stranama bi se mogli naći bh. reprezentativci Edin Džeko i Elvir Rahimić.

Viktoria Plzen - Bayern München

Viktoria Plzen nema nijedan bod, a u goste joj dolazi prvoplasirani Bayern sa maksimalnim učinkom. Sve osim pobjede Bayerna i osiguravanja plasmana u nokaut fazu bi bilo ogromno iznenađenje. Viktoria polako završava takmičenje u Ligi prvaka, a ukoliko njeni igrači zaigraju bolje, možda se može uključiti u borbu sa treću poziciju u grupi i evropsko proljeće.

Tabela:

  1. Bayern München 3 3 0 0 11:1 9
  2. Manchester City 3 2 0 1 6:4 6
  3. CSKA Moskva 3 1 0 2 4:7 3
  4. Viktoria Plzen 3 0 0 3 2:11 0

Sve utakmice se igraju od 20:45 sati.