Mnogi ostali iznenađeni
625

Legendarni njemački as razočaran potezom šeika: Oduzeo je Messiju najveći trenutak karijere

H. H.
Trenutak kada je šeik Messiju obukao bisht (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada je šeik Messiju obukao bisht (Foto: EPA-EFE)
Legendarni njemački nogometaš Bastian Schweinsteiger oštro je kritkovao potez katarskog šeika koji je prije dodjele pehara svjetskog prvaka ogrnuo Lionela Messija crnim plaštom, a što je za trenutak zbunilo mnoge ljubitelje nogometa.
Nakon utakmice, uslijedila je dodjela medalja i pehara, a Messi je podigao najvažniji pehar u svijetu nogometa. No, to je učinio na dosad neviđen način. Organizatori su Messija ogrnuli u crni plašt i s njim je podigao čuvenu "boginju".
Ta scena privukla je mnogo pažnje i fanovi su se pitali o čemu se radi, a riječ je o tradicionalnom arapskom ogrtaču koji se naziva bisht.

Prema arapskoj tradiciji, bisht se obično nosi zbog prestiža u posebnim prilikama kao što su vjenčanja, festivali i muslimanski praznici.

Ipak, sve je bilo pomalo konfuzno, a Schweinsteiger smatra da je na neki način pokvaren najveći trenutak u karijeri po mnogima najboljeg igrača svih vremena.

"Katarski vladar je tim potezom Messiju oduzeo najveći trenutak njegove karijere. Očito je da se Messiju to nije svidjelo, kao ni meni. Ako su htjeli odati počast lokalnim običajima, to su mogli napraviti kasnije, u svlačionici. Sve u svemu, jako neuspješan performans", rekao je Schweinsteiger.

Inače, u pitanju je statusna odjeća, povezana s kraljevskom osobom, utjecajnim ljudima i istaknutim osobama u vjerskom značenju. Tradicionalna je za sve ceremonije u ovom dijelu svijeta i očigledno je da su organizatori Svjetskog prvenstva u Kataru odlučili poslati sliku najboljeg igrača Mundijala upravo u tradicionalnom arapskom duhu.