Ispisuje historiju
34

Legendarni Miura u 57. godini debitovao za novi klub nakon povratka u Evropu

D. P.
Miura je ušao u završnici utakmice (Foto: Screenshot)
Miura je ušao u završnici utakmice (Foto: Screenshot)
Legendarni japanski nogometaš Kazuyoshi Miura (56) debitovao je za novi klub Oliveirense nakon što se vratio u Evropu poslije 24 godine izbivanja.

Miura je nogometnu karijeru počeo davne 1982. godine u svom matičnom Shizugakuu, a onda je igrao u Brazilu i Japanu prije nego što je stigao u Evropu 1995. godine u dres Genoe.

Posljednji evropski klub bio mu je Dinamo Zagreb, a s Maksimira je otišao 1999. godine kada se vratio u Aziju. Međutim, tokom zime je svijet šokirala informacija da se vraća u evropski nogomet, pošto je iz Yokohame stigao na posudbu u Oliveirense.

Proteklog vikenda najstariji profesionalni nogometaš svijeta debitovao je za novi klub u 57. godini života. Ušao je u pobjedi svog Oliveirensea nad Academicom u finišu utakmice u portugalskoj Segundi.

Zaigrao je s punih 56 godina, jednim mjesecom i 24 dana i tako postavio novi rekord evropskog nogometa. U međuvremenu su se pojavili snimci njegovog prvog nastupa u novom klubu.

Posljednjih sezona imamo priliku svjedočiti brojnim velikanima koji nadmašuju granice učestaloga pa tako Gianluigi Buffon brani za Parmu u 46. godini, Zlatan Ibrahimović je u 42. godini postao najstariji strijelac ikada u Seriji A...