Mlada zvijezda uspješne generacije
0

Kvesić: Odlična smo ekipa na terenu i van njega, to je naša tajna

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Josip Kvesić
Josip Kvesić
Josip Kvesić je dvadesetjednogodišnji odbrambeni igrač FK Željezničar i mlada nada ovog kluba. Karijeru je počeo u ekipi Širokog Brijega, nastavio ju je u Žilini i Varaždinu, a trenutno je član Plavih s Grbavice. S njim smo razgovarali o početku njegove karijere, iskustvu koje je stekao u inozemstvu, aktuelnim uspjesima Željezničara i nastupima u reprezentaciji BiH.

Prve nogometne korake si napravio u Širokom Brijegu. Kakve uspomene nosiš iz perioda početka svoje karijere?

U ekipi Širokog Brijega sam prošao sve omladinske selekcije i to je do sada najljepše razdoblje moje karijere. Kao ekipa smo imali dosta uspjeha. Osobito mi je u sjećanju ostalo osvajanje šampionske titule u kadetima. Tada smo u finalu pobijedili upravo vršnjake iz mog sadašnjeg kluba Željezničara. Slavili smo rezultatom 4:0. Prvi trofej se ne zaboravlja.

Tvoj talent je bilo lako prepoznati. Godine 2008. si postao član Žiline. Da li ti je igranje u inozemstvu koristilo kada je riječ o iskustvu i kakvi uvjeti vladaju u tamošnjoj ligi i klubovima?

U Žilini sam prvi put vidio kako se zapravo radi u pravom profesionalnom klubu. Igrajući u Slovačkoj stekao sam dosta iskustva. Sigurno da mi je to puno koristilo u igračkom smislu. Tamo sam otišao kao vrlo mlad igrač. Uvjeti za razvoj nogometaša su u Slovačkoj odlični, tako da sam mogao napredovati.

Nakon boravka u Slovačkoj, potpisao si ugovor s Varaždinom u HNL-u. Kakva iskustva nosiš iz lige u susjedstvu i kako je bilo igrati u dresu Varaždina i boriti se sa Hajdukom i Dinamom?

U Varaždinu smo imali odličnu mladu ekipu koja je ostvarivala dobre rezultate u HNL-u. Nažalost, zbog ogromnih dugovanja sam morao napustiti klub, kao i mnogi drugi igrači. Ipak, ja sam zadovoljan, jer sam i u ovoj ligi napredovao i razvio se kao igrač. Velika je stvar igrati protiv klubova poput Hajduka i Dinama.

Gledajući s pozicije igrača, koje su razlike između Premijer lige BiH i HNL-a?

Smatram da razlike u kvalitetu samog nogometa baš i nema. U Hrvatskoj, kao i u BiH, zaista ima dosta kvalitetnih igrača. Jedina razlika i olakšavajuća okolnost za njih je bolja infrastruktura. Hrvatska ipak ima bolje uvjete od BiH kada je o tome riječ, a jasno je koliko je to važno.

Godine 2011. si postao član Željezničara. Jesi li zadovoljan svojim statusom u klubu, svojom igrom i životom u Sarajevu?

Moram istaći da sam u Željezničaru prezadovoljan. Također, sviđa mi se život u Sarajevu, navikao sam se. Što se tiče moje igre, moj moto je da uvijek može bolje. Nastojim napredovati i što više pridonijeti ekipi.

Druga titula zaredom sa Željezničarom je veoma blizu. Šta je tajna vašeg uspjeha?

O tituli zaista ne bih govorio, jer još ima dosta do kraja prvenstva, ali ako zadržimo trenutni nivo igre i rezultata, onda ćemo biti još bliže tom velikom cilju. Tačno je da imamo sjajne rezultate. To je zbog pozitivne atmosfere i zbog toga što smo odlična ekipa, kako na terenu, tako i van njega. To je tajna našeg uspjeha.

U bh. nogometu definitivno ima mjesta za poboljšanje uvjeta i kvaliteta same lige. Šta misliš o tome?

Srećom, kvaliteta lige se dosta poboljšala. Posebno mi je drago zbog boljeg suđenja. No, uprkos tome, potreban nam je napredak u svim segmentima igre, posebno kada je riječ o infrastrukturi, uvjetima za razvoj igrača i općim uvjetima za ljude koji se bave nogometom.

U ovoj sezoni nas očekuje derbi između Sarajeva i Željezničara. Šta za tebe predstavlja ta utakmica?

Derbi je stvarno posebna priča za igrače, ali i cijeli grad. Veliki je to rivalitet oduvijek. To sam i sam osjetio na stadionu Grbavica kada smo pobijedili Sarajevo. Takve utakmice trajno ostaju u sjećanju.

Željezničar će zasigurno igrati u Evropi sljedeće sezone. Dokle Plavi mogu dogurati?

Mislim da u Evropi možemo daleko dogurati iz razloga što zaista imamo odličnu ekipu. Ukoliko nas još sreća posluži u kvalifikacijama, onda bismo imali velike šanse za značajan uspjeh. Ekipa će svakako učiniti sve da nastavi dobru igru i ode što dalje.

Standardan si član mlade reprezentacije BiH. Koji su dometi našeg mladog tima i imaš li ambicija postati A reprezentativac?

Imamo zaista kvalitetnu mladu reprezentaciju. Trenutno smo drugoplasirani u našoj grupi i imamo realne izglede da se plasiramo u baraž, a onda ni Evropsko prvenstvo nije daleko. To bih volio ostvariti sa mladom selekcijom, a nakon toga, cilj je A reprezentacija. Naravno, san svakog igrača je da igra za nacionalni tim, pa tako i moj.

Sušićevi izabranici su u ne tako jakoj grupi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Kakva su tvoja očekivanja?

Ovo je velika prilika za nas. Smatram da BiH ima velike šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Kada pogledate samo igrače koje imamo, to je sasvim dovoljno, a i grupa nije preteška. Vjerujem u uspjeh Zmajeva.

Mlad si igrač i duga karijera je pred tobom. Imaš li želju zaigrati u nekoj posebnoj ligi za neki poseban klub?

Oduvijek mi je želja da zaigram u talijanskoj ligi, a u kojem klubu, to i nije toliko bitno. Međutim, potpuno sam koncentrisan na Željezničar, cilj mi je dati što više od sebe i sa svojim klubom postići što bolje rezultate.