Nogomet
11

Kvalifikacije za EP: Poraz kadetkinja BiH od Austrije u Skopju

Klix.ba
Foto: FS BiH
Foto: FS BiH
U 2. kolu prve runde kvalifikacija za žensko kadetsko Evropsko prvenstvo reprezentacija Bosne i Hercegovine je u grupi 11 poražena od Austrije rezultatom 4:1.

Favoritkinje grupe reprezentativke Austrije krenule su ofenzivno, ali najmlađe igračice BiH su pružile snažan otpor. Ipak, nisu uspjele dugo izdržati. Austrijanke su nakon nekoliko propuštenih šansi u 20. minuti došle do vodstva, a mrežu je zatresla Marie Hobinger.

Kvalitetnije kadetkinje Austrije svoju premoć krunisale su drugim golom u 27.minuti, kada je Jana Schambrock iznenadila golmana Iman Šljivu. Pokušale su izabranice Ilije Lučića zaprijetiti, ali dalje od ivice kaznenoga prostora nisu mogle. Tri minute prije odmora, novi pogodak u mreži BiH, a strijelac je bila Julia Mak.

U nastavku susreta, kadetkinje BiH su zaigrale mnogo bolje i na iznenađenje Austrijanki, Andrea Gavrić lijepim golom u 47. minuti smanjuje prednost na 3:1.

I dalje mlade nade BiH igraju otvoreno, ali kadetkinje Austrije su premoćne i kao plod takve igre Maria Hobinger postiže svoj drugi na utakmici za vodstvo od 4:1. Do kraja ravnopravna igra, ali promjene rezultata nije bilo.

Kadetkinje BiH u srijedu igraju s Makedonijom i pobjedom bi osvojile drugo umjesto te plasman u Elitni krug koji se igra proljeće iduće godine.

U drugom susretu Sjeverna Irska pobijedila je Makedoniju sa 4:0, a BiH je u 1. kolu sa 4;0 pobijedila Sjevernu Irsku.

Reprezentacija BiH je igrala u sastavu: Šljivo (75. Fačić), Šimić, Hamzić, Husić, Bakalar, Gačanica (58. Gačanica), Habibović, Damjanović, Crnoja, Hrelja (80. Zukić), Gavrić. Selektor: Ilija Lučić.

Grupa 11

1.kolo: Austrija – Makedonija 7:0, BiH – Sjeverna Irska 4:0, 2.kolo: Austrija – BiH 4:1, Sjeverna Irska – Makedonija 4:0.

TABELA

AUSTRIJA 2 2 0 0 11:1 6 BIH 2 1 0 1 5:4 3 S.IRSKA 2 1 0 1 4:4 3

MAKEDONIJA 2 0 0 2 0:11 0

Treće kolo:

3.kolo:Sjeverna Irska – Austrija, Makedonija – BiH (srijeda).