Nogomet
0

Kup UEFA mijenja ime i format

FENA
Izvršni komitet UEFA donio je na sastanku u Bordeauxu odluku o promjeni imena takmičenja Kup UEFA u UEFA Liga Evropa.

Novo ime prestižnog takmičenja, UEFA Liga Evropa, samo je i zvanično potvrdilo brojne promjene u sistemu UEFA-inog drugog klupskog takmičenja po rangu, koje će od sezone 2009-2010. imati 48 timova u grupnoj fazi, sa centralizovanim marketingom i tv pravima, ekskluzivnim sponzorima i oficijelnom loptom, kao i vizuelnim identitetom i logom.

Predsjednik UEFA Michel Platini rekao je da će ove promjene unaprijediti takmičenje koje je veoma važno za evropski nogomet i da će privući brojne nove fanove. Promene će Ligu Evrope znatno približiti elitnoj Ligi prvaka, a posebno će klubovima biti zanimljivo takmičenje u grupi, ovog puta sa mečevima i kod kuće i u gostima. Odluka o promjeni formata donijeta je još u decembru 2007, u Luzernu, a sada je i zvanično prezentovana sa novim imenom i najavljena za sljedeću sezonu.

Čelnici UEFA smatraju da će nova Liga posebno biti zanimljiva za zemlje koje su do sada bile u drugom planu, a koje će sada imati priliku da se nametnu kao novi lideri na način kao što to posljednjih godina rade timovi iz Bugarske i Rumunije.

UEFA je takođe potvrdila da će na evropskim nogometnim šampionatima od 2016. godine učestvovati 24 nacionalne selekcije, umjesto dosadašnjih 16.

Još u junu ove godine sve članice UEFA, njih 53, bile za ideju o proširenju evropskog prvenstva, a odluka je sada i zvanično saopštena.