Odlazi u historiju
203

Kultni San Siro bit će potpuno uništen zbog projekta vrijednog 1,2 milijarde eura

N. K.
San Siro odlazi u historiju (Foto: EPA-EFE)
San Siro odlazi u historiju (Foto: EPA-EFE)
Izgradnja novog stadiona u Milanu koji će zamijeniti kultni San Siro navodno će koštati više od milijardu eura, a radovi će početi već u januaru 2024. godine.

U sklopu planova izgradnje, novi stadion, koji će vjerovatno dobiti nadimak "Katedrala", bit će izgrađen u blizini postojećeg stadiona za koji je potvrđeno da će biti potpuno srušen do 2030. godine.

U početnim projektima novog stadiona jedna od poznatih 11 kula sa starog stadiona bila je uvrštena da ostane na svom mjestu kao dio počasti.

Međutim, sada neće ostati ništa, čak ni Toranj 11 koji je trebao biti vječni simbol nogometne ljepotice i koji će biti srušen zbog želje da se estetici velikog italijanskog grada da novi zamah.

U Italiji se malo poštuje sportska historija klubova, a rušenje stadiona "Giuseppe Meazza" na San Siru je dokaz nedostatka pažnje na arhitektonsko čudo Milana.

Prema Fatto Quotidiano, novi stadion će koštati 1,2 milijarde eura, a radovi će početi od januara 2024.

Čuveni stadion Meazza 2026. godine bit će domaćin ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara, a zatim će biti srušen sa italijanskog perimetra, ali ne i iz srca navijača.