Neobičan biznis
39

Kompanija Arsenalove zaboravljene zvijezde vrtoglavo raste, dostigla enormnu vrijednost

N. M.
Foto: GF Biochemicals
Foto: GF Biochemicals
Nekadašnji nogometaš Arsenala i Milana Mathieu Flamini nije imao karijeru kakvom se mogu pohvaliti Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi, ali ovaj Francuz je već nekoliko godina najbogatija osoba koja se bavila nogometom ikada.
Flamini je 2008. godine napravio sjajnu investiciju i osnovao kompaniju GFBBiochemicals, a od tada ona bilježi nevjerovatan rast.

Kako je izvijestio Sun, tvrdi se da je kompanija 15 godina nakon što je osnovana vrijedna 23 milijarde eura, što je oko 40 puta više od procijenjene vrijednosti Cristiana Ronalda od nevjerovatnih 600 miliona eura.

Radi se o kompaniji koja nudi ekološku alternativu petrohemikalijama prisutnim u plastici, a to se postiže uzimanjem kućnog otpada i pretvaranjem u levulinsku kiselinu, koja može do 80 posto smanjiti emisiju CO2 koja nastaje u proizvodnji ovih proizvoda.

"Kao dijete imao sam dvije strasti: nogomet i održivost. Odrastao sam u Marseillesu blizu mora i bio sam svjestan pitanja zaštite okoliša od okeanske plastike i hemijskog onečišćenja od najranije dobi", izjavio je Flamini, koji tvrdi da se pridružuje poznatoj aktivistici Greti Thunberg u, kako kaže, postavljanju temelja za bolju budućnost.

'Osjećam se kao da sam dio napora mlađe generacije poput Grete Thunberg koja postavlja temelje za bolju budućnost", kaže Flamini.

Na pitanje o svom radnom vremenu odgovorio je na zanimljiv način.

"Sada je bolje pitanje kada ne radim. Kad ste poduzetnik morate biti posvećeni i ne brojite sate. Ne radim dok spavam, ali ostalo vrijeme sam na raspolaganju.'

Nedavno je Flamini postao i suosnivač prvog svjetskog e-časopisa posvećenog ekološkoj održivosti, koji nosi naziv BioJournal.

Flamini je upisao 246 nastupa za Arsenal u dva odvojena perioda od 2004. do 2008. i kasnije od 2013. do 2016. godine. Još je igrao i za Milan, Marseille, Crystal Palace i Getafe.