Prognana legenda
98

Komentator dobio otkaz na poluvremenu utakmice SP-a nakon što je izgovorio "zabranjeno" ime

H. H.
Foto: Montaža / Twitter
Foto: Montaža / Twitter
Turski komentator otpušten je tokom poluvremena utakmice grupe F Svjetskog prvenstva između Maroka i Kanade nakon što je spomenuo legendarnog turskog nogometaša Hakana Šukura.

Alper Bakircigil je pratio utakmicu za TRT i spomenuo je gledaocima u Turskoj da je najbrži gol u historiji Svjetskih prvenstva postigao Šukur, ali taj podatak nije dobro prošao kod njegovih poslodavaca.

Bakircigil je zamijenjen na komennatorskoj poziciji u drugom poluvremenu, a tom prilikom mu je saopćeno da je dobio otkaz.

"Dobio sam otkaz na TRT-u, gdje sam godinama ponosno radio, nakon događaja koji se odigrao danas", napisao je na društvenim mrežama.

Šukur je nakon završetka igračke karijere ušao u politiku, a ubrzo je pristupio Erdoganovoj AK partiji. Nakon sukoba s predsjednikom Turske napustio je stranku, a nakon neuspjelog državnog udara optužen je za izdaju, otac mu je uhapšen zbog povezanosti s pokretom Gülen, a Šukur je morao pobjeći u Sjedinjene Američke Države.

Šukuru je zabranjen povratak u Tursku i oduzeta mu je sva imovina nakon što je javno kritikovao režim Recepa Tayyipa Erdogana, a zatim je Kaliforniji pokrenuo prodaju turskih specijaliteta u jednoj pekari, a onda je vozio i taksi kako bi preživio. Ostao je bez miliona.

Legenadarni napadač je najveći trag ostavio igrajući za Galatasaray s kojim je osvojio Kup UEFA 200. godine. Igrao je još za Inter, Parmu, Blackburn i Torino, a u dresu Turske postigao je 51 gol na 112 utakmica.