Recept i za naše klubove
245

Koja je tajna uspjeha Sheriffa: Željo se poigravao s njima prije 10 godina, a sinoć su srušili Real u Madridu

E. B.
Moldavski Sheriff je sinoć napravio najveću senzaciju u historiji Lige prvaka savladavši Real Madrid u gostima rezultatom 2:1 i pokazao da se i klubovi iz siromašne zemlje mogu nositi sa najvećima.

Sheriffov put bi trebao biti vodilja našim klubovima koji su do samo prije deset godina bili pojam velesile za Moldavce.

U sezoni 2011/2012 Sheriff je kao nositelj u drugom pretkolu Evropske lige izvukao Željezničar.

Plavi su u prvom susretu koji je odigran 14. jula 2011. na stadionu "Asim Ferhatović Hase" slavili pogotkom Mirsada Bešlije rezultatom 1:0, a da nije bilo raspoloženog golmana Vladislava Stojanova, pobjeda Želje bi bila još uvjerljivija.

I u uzvratnom susretu odigranom sedam dana kasnije u Tiraspolu Željezničar je dominirao, no nije bilo pogodaka i Plavi su se s lakoćom plasirali dalje.

No, već tada je bilo jasno da je Sheriff na dobrom putu. Iako je ekipa iz "nenogometne zemlje" tada imala skroman igrački kadar sa prosječnim strancima, bila je jasna vizija predsjednika kluba Viktora Gušana.

Sheriff, koji je osnovan tek 1997. godine, je ekspresno postao vladar moldavskog nogometa. Nakon samo jedne sezone je ušao u Prvu ligu, a već 2001. je prekinuo dominaciju Zimbrua iz glavnog grada Kišinjeva i od tada je osvojio 19 titula.

Sheriff je osvojio 19 titula prvaka Moldavije u 24 godine postojanja
Sheriff je osvojio 19 titula prvaka Moldavije u 24 godine postojanja

Tajna uspona Sheriffa tokom tih deset godina od nogometne lekcije koju su im održali nogometaši Željezničara je veoma jednostavna - red, rad, disciplina, dugoročni plan i poštenje.

Izgrađen je moderni trening centar kojeg se ne bi postidjeli ni najbogatiji evropski klubovi. U njemu se nalaze tri stadiona, dva otvorena i jedan zatvoreni. U kompleksu se nalazi 18 terena s pravom i umjetnom travom, olimpijski bazen, teretana i luksuzni hotel u kojem su smješteni igrači i svo klupsko osoblje.

S obzirom da su moldavski igrači realno skromnog talenta, klub se odlučio na razvijanje skautske mreže širom Afrike i Južne Amerike odakle su dovodili jeftine igrače željne dokazivanja.

Nije bilo preplaćivanja isluženih polovnjaka iz Rusije i zemalja u okruženju, nije bilo menadžerskih "talova" i ulagano je u edukaciju trenerskog kadra.

Ukratko - sve ono što naši klubovi nisu radili tokom tih deset godina pa nije ni čudo što je viceprvak Bosne i Hercegovine FK Sarajevo ispao upravo od moldavskog Milsamija ove sezone u pretkolu Konferencijske lige.

No, Sheriff je baš iz razloga što se nalazi u Moldaviji imao i jednu olakšavajuću okolnost kada je u pitanju nagli uspon. Predsjednik kluba Gušan, inače bivši KGB-ovac, je alfa i omega korporacije Sheriff koja je de facto produžena ruka samoproglašene države Transnistrije.

Viktor Gušan, bivši KGB-ovac i vlasnik Sheriffa
Viktor Gušan, bivši KGB-ovac i vlasnik Sheriffa

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bilo je jasno da se SSR raspada, a Transnistrija, region Moldavske SSR koji je graničio sa Ukrajinskom SSR i u kojem žive većinom Rusi, je "preduhitrila" Moldaviju i proglasila nezavisnost još 1990. godine, no niko je nije priznao.

Moldavija je proglasila nezavisnost 1991. godine i međunarodna zajednica je priznala granice koje je imala Moldavska SSR u SSSR-u, uključujući i Transnistriju. No, transnistrijske vlasti su nastavile raditi po svome uz svesrdnu pomoć Rusije, te su de facto "država u državi". Uostalom, imaju svoju vojsku i policiju koja stoji na "granici" sa Moldavijom.

Sheriff, firma koja je nastala uz blagoslov tadašnjeg predsjednika Transnistrije Igora Smirnova, zapošljava 30.000 ljudi, a firma u svom vlasništvu osim nogometnog kluba ima i lanac benzinskih pumpi, supermarketa, građevinskih firmi, pekara...

Ipak, nije da ni u našoj državi nema klubova koji su miljenici politike, nije da u našoj državi nogometaši nisu talentovaniji od moldavskih, nije da naša liga nije neuporedivo jača od mnoldavske... no ni izbliza ne mogu praviti rezultate poput Sheriffa. A razlog je jasan - rad, red, disciplina, dugoročni rad i poštenje. Tek nakon tih preduslova dolazi i ona sportska sreća na čiji manjak se naši klubovi redovno "vade"...