Nogomet
2

Ko su bh. internacionalci sa osvojenim medaljama u fudbalskoj Evropi?

Klix.ba
Senijad Ibričić prvak Makedonije sa Vardarom
Senijad Ibričić prvak Makedonije sa Vardarom
Velika većina nacionalnih fudbalskih prvenstava i Kupova diljem Evrope su već okončani, a onaj manji preostali dio ulazi u svoju završnicu.

Pogled na fudbalsku mapu starog kontinenta govori da se nekoliko bh. internacionalaca okitilo zlatnom medaljom. Približan broj je i onih koji su osvajali nacionalne Kupove, ali i onih koji su sa svojim klubovima zaustavljeni u finalnim susretima Kupova, odnosno onih koji su u prvenstvima zauzeli drugo mjesto.

Šampioni

Devet bh. internacionalaca osvojilo je sa svojim klubovima nacionalna prvenstva u kojima nastupaju. U dresu Genta koji je prvak Belgije za minulu sezonu nastupili su Danijel Miličević, Haris Hajradinović i Nermin Zolotić. Prvaci Hrvatske sa Dinamom su Armin Hodžić, Amer Gojak i pomalo zaboravljeni Said Husejinović koji nije igrao zbog povrede koljena.

Prvak Češke sa Viktorijom Plzen je Aidin Mahmutović, dok se zlatom u Azerbejdžanu okitio golman Qarabaga Ibrahim Šehić. Prvak Makedonije sa Vardarom je Senijad Ibričić, dok je najbliži osvajanju titule u Poljskoj Lech Poznan na čijem golu stoji Jasmin Burić.

Osvajači Kupa

Nacionalne Kupove zemalja u kojima nastupaju osvojila su do sad petorica bh.internacionalaca. U Hrvatskoj je to spomenuti Dinamov trio – Husejinović, Gojak i Hodžić, dok su Kup Slovenije sa Koperom osvojili Amar Rahmanović i Goran Galešić. Osvajači Kupa Moldavije su fudbaleri Sheriff Tiraspola Mateo Sušić i Amer Dupovac. Finale Kupa Azerbejdžana između Qarabaga za koji nastupa Ibrahim Šehić i Neftcija na programu je u srijedu, baš kao i finale Kupa Austrije između Salzburga i bečke Austrije na čijem golu će stajati Osman Hadžikić.

Viceprvaci

Četiri su bh. internacionalca sa svojim klubovima postali viceprvaci država u kojima nastupaju. Edin Džeko je sa Manchester Cityjem viceprvak Engleske. Druugoplasirani tim u Italiji je Roma u čijem dresu je još jednu odličnu sezonu odigrao Miralem Pjanić. Drugoplasirani tim u Slivačkoj je Žilina Bojana Letića, dok je viceprvak Austrije Rapid iz Beča u čijem timu nastupa Srđan Grahovac.

Finalisti Kupa

Sedam bh. internacionalaca zaustavljeno je u finalima nacionalnih Kupova. Senad Lulić sa Laziom je u finalu Kupa Italije izgubio od Juventusa, baš kao i Toni Šunjić koji je sa Kuban Krasnodarom u finalu Kupa Rusije poražen od Lokomotiva. U finalu Kupa Njemačke sinoć je zaustavljen rezervni golman Borussije Dortmund Zlatan Alomerović. Poraz na penale u finalu Kupa Hrvatske zabilježio je RNK Split u čijem timu se našao Mario Kvesić. Finalista Kupa Češke sa Jablonecom je bio Nermin Crnkić, dok su u Sloveniji u timu Celja finale izgubili Adnan Bašić i veteran Amel Mujčinović.