Nogomet
32

Ko su Balkanci koji nastupaju za druge selekcije na Mundijalu

Piše: J. H.
Na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu učestvuju Bosna i Hercegovina i Hrvatska, dvije države koje su bile dijelom bivše Jugoslavije. Međutim, mnogo je igrača koji učestvuju na Mundijalu, a vode porijeklo sa ovih prostora.
Haris Seferović u dresu Švicarske
Haris Seferović u dresu Švicarske

Među njima je i Haris Seferović, reprezentativni napadač Švicarske. Bio je blizu reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali se ipak odlučio na dres države u kojoj je rođen.

Napadač španskog Real Sociedada, čiji su roditelji iz Sanskog Mosta, već je postigao jedan gol na ovogodišnjem Mundijalu, onaj pobjednički protiv Ekvadora.

Upravo je selekcija koju vodi njemački stručnjak Ottmar Hitzfeld jedna od najistaknutijih kada su u pitanju igrači koji vode porijeklo iz drugih zemalja.

Osim Seferovića, za Bosnu i Hercegovinu je mogao nastupati i još jedan "Švicarac", Mario Gavranović, čiji su roditelji iz Gradačca.

Mario Gavranović nastupa za Švicarsku
Mario Gavranović nastupa za Švicarsku

Za Švicarsku još nastupaju Kosovari Granit Xhaka, Valon Behrami i Xherdan Shaqiri, Makedonci Blerim Džemaili i Admir Mehmedi i bosanski Hrvat Josip Drmić čiji su roditelji iz Viteza.

Osim Švicarske, mnogo reprezentativaca koji vode porijeklo sa Balkana, konkretnije iz Hrvatske, nastupa za Australiju.

Među njima su Hrvati Oliver Bozanić, Ivan Franjić, Dario Vidošić, Matthew Špiranović, Mile Jedinak i Eugene Galeković.

Mile Jedinak i Ivan Franjić nastupaju za Australiju
Mile Jedinak i Ivan Franjić nastupaju za Australiju

U selekciji Njemačke također se nalazi jedan Makedonac, Shkodran Mustafi.

U reprezentaciji Belgije igra Adnan Januzaj čiji su roditelji sa Kosova 1992. izbjegli u Brisel.

Što se selektora tiče, tu je jedino Vahid Halilhodžić, legendarni bh. nogometaš i nogometni stručnjak iz Jablanice koji vodi selekciju Alžira.