Sin istaknutog političara
0

Ko je novi direktor FK Sarajevo: Mlad je postao funkcioner, dao otkaz zbog Vincenta Tana

N. M.
Vincent Tan i Matthias Leterme su bili dugogodišnji saradnici (Foto: Twitter)
Vincent Tan i Matthias Leterme su bili dugogodišnji saradnici (Foto: Twitter)
Vijest da je Matthias Leterme novi direktor Fudbalskog kluba Sarajevo odjeknula je jutros bosanskohercegovačkom javnošću, a radi se o 37-godišnjem Belgijancu, istaknutom sportskom radniku i sinu bivšeg premijera Belgije Yvesa Letermea.
Zanimljivo je da Leterme već ima iskustvo dugogodišnjeg rada na direktorskim pozicijama, pošto je još kao 22-godišnjak postao finansijski direktor Kortrijka.

Bilo je to 2009. godine, godinu nakon što je postao magistar primijenjene ekonomije na univerzitetu u Gentu, dok je prošlog ljeta na univerzitetu u Antwerpu stekao certifikat za uspješno upravljanje u profesionalnom nogometu.

Prvih sedam godina rada u Kortrijku je Leterme proveo na poziciji finansijskog direktora, a nedugo nakon što je u belgijski klub ušao malezijski milijarder Vincent Tan Leterme je prekomandovan na direktora kluba, na kojoj je ostao sve do ljeta 2023. godine.

"Ja sam Matthias Leterme, posvećeni profesionalac u svijetu nogometnog menadžmenta. Sa strašću prema ovoj lijepoj igri, posvetio sam se da svoju karijeru učinim utjecajnom na ovu industriju", predstavlja se Leterme i opisuje svoje vještine na sljedeći način:

"Moja stručnost proteže se u svim dimenzijama upravljanja nogometnim klubom koje podrazumijeva sport (regrutiranje kroz akademiju, izvedba, medicina i druge operacije), komercijalne operacije, komunikaciju, finansije, pravna pitanja i infrastrukturu. Ističem se u postavljanju profesionalnih standarda, postizanju sportskih ambicija unutar financijskih ograničenja i optimiziranju prihoda", kaže 37-godišnji Belgijanac.

Zanimljivo je da je Leterme prošle godine dao otkaz u Kortrijku, a u intervjuu za belgijske medije otkrio je da se nikako nije slagao s politikom Tana pri vođenju kluba.

Između ostalog, prozvao ga je i zbog transfera nogometaša iz Sarajeva - Nihada Mujakića i Tomislava Barbarića, a istakao je da je tako Tan samo prebacivao novac iz svog lijevog u desni džep.

"Tan nije investirao ništa. Podržao je klub sa pozajmicama, ali kada pogledate u posljednjih osam godina, nije investirao nijedan euro. Kada sve izračunate, dođete do jasne računice da nije dao nijedan euro Kortrijku", rekao je Leterme za belgijske medije.

Prozvao je Leterme usput tada i Ken Chooa, Tanovog saradnika koji je bio član Nadzornog odbora FK Sarajevo prije četiri godine.

"Najveći razlog što sam dao otkaz je nedostatak poštovanja i zajedničkih interesa vlasnika kluba i njegove desne ruke, Ken Chooa koji je bio u Kortrijku dvaput u posljednje četiri godine. Uzeli su 'zdravo za gotovo' da smo uvijek uspješni bez da nam oni daju ijedan euro", istakao je Leterme.

Pojasnio je i kako je izgledala Tanova transfer politika te kako se odvijalo poslovanje između njegovih klubova - Sarajeva, Cardiffa i Kortrijka.

"Što se igračkog kadra tiče, dovodili smo igrače iz Tanovih drugih klubova, poput Nihada Mujakića i Tomislava Barbarića iz Sarajeva, Idrissa Saadija smo posudili iz Cardiffa, a cjelokupnu platu je preuzeo Kortrijk da bi na kraju dva miliona eura od njegovog transfera u Strasbourg, pripalo Cardiffu. Žao mi je, ali to nije investicija u klub. Ne slažem se sa tim. To je isto kao da stavlja novac iz svog lijevog u desni džep. Odluku o odlasku sam donio i ne žalim zbog njeg. Vlasnik je bio tu kada sam donio tu odluku i svjestan je svega", zaključio je Leterme.

Kortrijk je jedini nogometni klub u kojem je radio Leterme i jedini njegov kontakt s ovim sportom dosad.

Sada je Leterme imenovan na poziciju vršioca dužnosti direktora FK Sarajevo na 90 dana, a naslijedio je Ajlu Alimanović čiji su odlazak tražile Horde zla, najvatreniji navijači kluba s Koševa.

Do kraja ljetnog prijelaznog roka FK Sarajevo planira upotpuniti i osnažiti upravni odbor koji će omogućiti klubu da iznese strategiju i osigura adekvatne resurse za budući rast.

U tome Bordo klub očekuje veliku pomoć Letermea, od kojeg se očekuje da napravi dubinsko snimanje klupske strukture i procesa te formira lokalno-internacionalni tim koji će nositi poslovanje kluba u budućnosti.

Zanimljivo, Matthiasov otac je Yves Leterme, bivši premijer Belgije i istaknuti političar iz ove zemlje koji je u nekoliko navrata gostovao u našoj zemlji.

U BiH je gostovao 2019. godine na sastanku pod nazivom "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava - Govori istinu moćnima", gdje se obratio okupljenima zajedno s tadašnjim članovima Predsjedništva BiH.