Sastavljen spisak kandidata
0

Ko bi mogao zamijeniti Ancelottija u Chelseaju?

Sarajevo-x.com
Carlo Ancelotti (Foto: AFP)
Carlo Ancelotti (Foto: AFP)
Nakon što je Carlo Ancelotti dobio otkaz u Chelseaju, britanski Telegraph je sastavio listu njegovih mogućih zamjenika i razloge zbog kojih se nalaze na ovom popisu.

Guus Hiddink

Veoma uspješni i iskusni Holanđanin navodno je prvi izbor vlasnika Chelseaja Romana Abramovicha, iako je on rekao da ne bi želio da se vrati na menadžersku poziciju nego da je puno bliži nekoj od pozicija u upravi Chelseaja. Hiddink je spasio Chelseajevu sezonu prije dvije godine, kada je osvojio FA kup i nesretno izgubio u polufinalu Lige prvaka. Njegova dostupnost zavisi od toga kako će proći kvalifikacijska utakmica turske reprezentacije u Belgiji 3. juna.

Andre Villas-Boas

U slučaju da Hiddink preuzme neku od pozicija u upravi Chelseaja, to bi zasigurno otvorilo poziciju za obećavajućeg Andrea Villas-Boasa. Nazvan novi "Special One" nakon što je oborio nekoliko rekorda koje je postavio Jose Mourinho u Portu, ovaj 33-godišnjak dobro poznaje Stamford Bridge, gdje je radio kao skaut za Mourinha. Portugalac je za Porto osigurao titulu pet kola prije kraja prvenstva, zatim je osvojio Evropsku ligu u Dablinu i tome dodao treću titulu u sezoni pobjedom u finalu portugalskog kupa.

Marco van Basten

Bivši selektor Holandije postao je jedan on glavnih kandidata nakon što ga je Hiddink preporučio Abramovichu kao svoju alternativu. Iako je jedan od najboljih napadača svih vremena, njegova trenerska karijera nije ono što bi inače zainteresiralo Chelsea. Kao selektor Holandije oba velika takmičenja završavao je u prvoj "knockout" rundi, dok u svojoj sezoni u Ajaxu nije uspio izboriti Ligu prvaka.

Harry Redknapp

Redknapp je Abramovichevu pažnju skrenuo na sebe kada je preporodio Tottenham. Igra koju Tottenham prikazuje je upravo ona kojoj Abramovich teži otkada je kupio Chelsea prije osam godina. Iako je Redknapp opovrgnuo sve tvrdnje koje ga povezuju sa Chelseajem, bivši menadžer Portsmoutha je sklon kontroverznim potezima kao onda kada je preuzeo Southampton, tako da bi mu možda bilo veoma privlačno preuzeti klub koji ima finansijsku moć koju Spursi nemaju. Jedna od njegovih opcija je da bi mogao sačekati da se oslobodi pozicija selektora Engleske.

Mark Hughes

Hughes sigurno suosjeća sa Ancelottijem, jer je i on brutalno otpušten iz Manchester Cityja prije godinu i po, iako je bio na putu da ostvari ciljeve koje su mu postavili vlasnici kluba. On je najvjerovatnije najbolji menadžer od svih bivših igrača Alexa Fergusona, a nakon što je preporodio Wales i Blackburn nastavlja rad u Fulhamu. Iako je sretan na Craven Cottageu, ranije je kazao da bi želio da vodi neki veći klub. Jedna od njegovih prednosti je i ta što je bivši igrač Chelseaja.

Pep Guardiola

Pod Guardiolinim vođstvom Barcelona igra nogomet koji je po mnogima najbolji na svijetu, a za kojim Abramovich već godinama žudi. Ali pitanje je da li bi Pep želio da napusti Barcelonu, ekipu u kojoj igraju neki od najboljih igrača na svijetu. Također, filozofiji Barcine igre teba nekoliko godina da zaživi, dok Chelsea i nije u vrhunskoj formi otkako je Mourinho napustio klub. Frank Rijkaard je pokazao kako napuštanje Nou Campa i rad sa tehnički inferiornijim igračima može biti mnogo teži nego što se to čini.

Avram Grant

Nakon što u dvije uzastopne sezone nije uspio obezbijediti ligaški opstanak sa Portsmouthom i West Hamom, Grant i ne djeluje kao stručnjak kojem bi se Chelsea obratio. Ali Izraelac je jedini menadžer koji je odveo Chelsea u finale Lige prvaka. Iako je vjerovatnije da će preuzeti neku od uloga u upravi, on bi mogao postati privremeni menadžer u slučaju da Abramovich odluči da pričeka da neko od drugih kandidata, kao što su Villas-Boas ili Guardiola, a možda čak i Mourinho, postane dostupan.