Nogomet
0

Klose: "Nemam emotivnih problema u meču protiv Poljske"

FENA
Miroslav Klose će igrati protiv svoje rodne zemlje kada se Njemačka u srijedu sastane u meču A-grupe protiv Poljske, ali za tog igrača nema oprečnih emocija.

Klose (28) rođen je u poljskom gradu Opole 1978., ali živi u Njemačkoj skoro 20 godina.

Kao golobradi dječak on se brzo intregrirao u novo društvo uglavnom zahvaljujući svojim nogometnim vještinama i obećao je da će pjevati njemačku himnu s ponosom prije starta utakmice u Dortmundu.

"Imao sam osam i pol godina kada sam došao u Njemačku i nogomet je bio sve za mene", objasnio je Klose na konferenciji za novinare uoči utakmice.

"Nogomet je za mene bio sredstvo integracije. Uvijek sam bio prvi igrač koga su birali jer sam bio bolji od ostalih. Stekao sam priznanje i iz toga sam stvorio istinske prijatelje", kazao je.

Klose je postigao dva gola u pobjedi Njemačke nad Kostarikom od 4 - 2 u prvoj utakmici SP-a.

Sličan nastup i još jedna pobjeda mogao bi potpuno otvoriti put Njemačkoj među prvih 16 ekipa svijeta i potopiti poljske nade za prolaz nakon poraza od Ekvadora od 2 - 0.

Kloseov partner u napadu Lukas Podolski također je rođen u Poljskoj i odrastao je u Njemačkoj, a da su okolnosti bile drugačije, oni bi vjerovatno nastupili u istom timu protiv Nijemaca u srijedu.

Za Klosea, ipak, nema nikakvoih sumnji kome će pokloniti svoju vjernost.

"Prilazili su mi nakon utakmice koju sam igrao za Kaiserslautern i upitali me mogu li zamisliti da igram za Poljsku. Znao sam, međutim, da ću jednog dana dobiti šansu da igram za Njemačku i to je uvijek bila moja motivacija", izjavio je Klose.

"Moja tetka i ujak još žive u Poljskoj i ja tamo odlazim redovno, ali ja ću u srijedu pjevati njemačku himnnu. Poljsku čak ni ne poznajem", kazao je.