Njemački stručnjak
31

Klopp plakao na telefon nakon što mu je saopšteno da ne može kupiti sjajnog nogometaša

E. K.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Jurgen Klopp je plakao na telefon kada mu je saopšteno da ne može dovesti nekadašnjeg nogometaša Tottenhama Kevina Princa-Boatenga.

Ovaj bivši reprezentativac Gane je 2007. godine prešao iz berlinske Herthe u redove Tottenhama za 5.4 miliona funti, no nije impresionirao te je na zimu 2009. godine posuđen Borussiji iz Dortmunda.

Pomogao je Milionerima da ostvare plasman na šesto mjesto te je Nijemac želio potpisati veznog nogometaša, no finansijski problemi Dortmunda su onemogućili taj transfer.

Kevin je umjesto u Dortmundu završio u redovima Portsmoutha, a u podcastu sa Riom Ferdinandom je otkrio da je Klopp plakao na telefon kada mu je saopšteno da ne može kupiti veznjaka koji je nastupao za selekciju Gane.

"Kada su objavili da dolazim u Dortmund, navijači su kritikovali klub i pitali se zašto me dovode. Rekli su da sam i lud i pitali se ko me doveo", rekao je Boateng, no Klopp je stao u njegovu odbranu.

"Ja sam ga doveo ovdje, napravit ću od njega vrhunskog igrača. Boateng ima knjigu od 1.000 stranica i svaka je drugačija, eto toliko je dobar", kazao je Klopp.

Sam Boateng je pun riječi hvale za karizmatičnog trenera sa kojim je sarađivao svega pola godine u redovima Dortmunda.

"Rekao sam da ću dati život za njega. Svaki igrač bi umro za njega na terenu jer ti daje taj osjećaj samopouzdanja, taj osjećaj ljubavi. Šta god da uradiš, ako pogriješiš, on će biti tu. Trebao mi je taj tip koji će vjerovati u mene jer nakon Martina Jola i Juandea Ramosa niko nije vjerovao u mene. Nisam vjerovao u sebe – jednostavno sam odustao", nastavio je Boateng i dodao:

"Imao sam otprilike šest ili sedam kilograma viška, no on mi je dao osjećaj da vrijedim te sam se pokazao u najboljem svjetlu u Dortmundu. Odigrao sam deset utakmica i upisao dvije asistencije. Klopp me nazvao i rekao da klub nema novca i da me ne mogu kupiti. Oboje smo plakali na telefon jer smo imali zaista vrhunski odnos".

Boateng je bio član omladinskih selekcija Herthe, a još je igrao za Tottenham, Dortmund, Portsmouth, Genou, Milan, Schalke, Las Palmas, Eintracht, Sassuolo, Barcelonu, Fiorentinu, Bešiktaš te Monzu.

Karijeru je završio prethodnog ljeta, a za reprezentaciju Gane je odigrao 15 utakmica i postigao dva pogotka.