Nogomet
39

Klopp o transferu Pogbe: Ako se povrijedi, ode sve kroz dimnjak, želim raditi drugačije

Klix.ba
Jurgen Klopp (Foto: EPA)
Jurgen Klopp (Foto: EPA)
Trener Liverpoola Jurgen Klopp govorio je o sve izvjesnijem transferu Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United. Pretpostavlja se da će taj transfer biti najskuplji u historiji fudbala.

Liverpool je ovog ljeta doveo ofanzivca Sadija Manea iz Southamptona za 41,2 miliona eura, veznjaka Giorginija Wijnalduma za 27,5 miliona eura, golmana Lorisa Kariusa za 6,2 miliona eura, štopera Ragnera Klavana za 5 miliona eura te golmana Alexandra Manningera i štopera Joela Matipa koji su stigli besplatno. Dakle, na šest igrača je potrošeno ukupno 79,9 miliona eura.

Klopp smatra da njegov tim dovodi igrače koji će pomoći da se stvori pravi timski duh i napravi grupa koja će biti uspješna. Indirektno se ne slaže s politikom Manchester Uniteda koji je već na tri igrača (Henrikh Mkhitaryan, Eric Bailly i Zlatan Ibrahimović) potrošio 80 miliona eura te namjerava dovesti i Paula Pogbu za iznos od minimalno 100 miliona eura.

"Ako dovedete igrača za 100 miliona eura i on se povrijedi, onda sve ode kroz dimnjak. Da li radim drugačije? Želim raditi drugačije. I kada bih imao takav novac, radio bih drugačije. Želim poseban timski duh - ne mislim da je potreban, nego ga želim. Ne možete reći na kraju: 'Samo 11 najboljih igrača može igrati i vidjet ćemo šta će biti'. Kada fudbal bude takav, neću više raditi ovaj posao. Jer, igra je da se igra zajedno. Zato je neko izmislio pas, da bi ovi igrači igrali skupa. Ne radi se o trčanju za loptom, jer to možeš uvijek. Ali, izgradnja tima je unikatna ideja. To je potrebno da budete uspješni", kazao je Klopp.

Njemački stručnjak je primjerom bazena i plivača htio pojasniti da ne treba uvijek gledati na određenu grupu igrača, misleći na najpopularnije i najbolje, te tako graditi tim. On smatra da treba gledati šire jer mnogo je dobrih igrača.

"Ako svi plivate u istom bazenu, onda on postaje malen - svi idu za istim igračima. Mnogo je igrača izvan bazena, dobrih igrača koji prave naredni korak u karijeri. Tražimo njih. Dobro je znati ko je bio najbolji igrač u protekloj sezoni, ali je interesantnije tražiti onoga ko će biti najbolji u narednoj. To je 'cool' transfer. Također je jeftiniji. To mi radimo. Ne radi se o tome da budete kreativni zato što je kreativno 'cool' ili nešto slično, nego se radi o tome da tražiš igrača koji će s tobom napraviti naredni korak", smatra Klopp.