Nogomet
10

Kipar trijumfovao u Jerusalemu, Zmajevi sami odlučuju o svojoj sudbini

Klix.ba
(Foto: EPA)
Trijumfom nad selekcijom Izraela u Jerusalemu rezultatom 2:1 reprezentacija Kipra napravila je veliku uslugu reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Meč za koji se mnogo zanimala kompletna bh. sportska javnost okončan je rezultatom 1:2. Igrala se 58. minuta kada je Kipranin brazilskog porijekla Dossa Junior postigao pogodak za gostujuću selekciju. Petnaest minuta prije kraja utakmice gol za izjednačenje rezultata postigao je Biton. Do kraja gosti uspijevaju postići i drugi, pobjedonosni gol, a strijelac je bio Demetriou. Zahvaljujući rezultatu iz Jerusalema i trijumfu u Zenici Zmajevi ponovo sami odlučuju o svojoj sudbini, pa će nam za siguran baraž trebati trijumf na Kipru, a u slučaju sretnih okolnosti na preostalim terenima čak i remi.

Očekivanim trijumfom nad Andorom reprezentacija Belgije izbila je na čelo naše grupe sa 20 bodova. Tim Marca Wilmotsa trijumfovao je rezultatom 4:1. Strijelci za Crvene đavole bili su Nainggolan, De Bruyne, Hazard iz jedanaesterca, te Depoitre. Jedini pogodak za domaću selekciju bio je djelo Lime iz jedanaesterca.

Naši zapadni susjedi pod palicom novog selektora Ante Čačića bez problema su izašli na kraj sa Bugarskom pred praznim tribinama stadiona Maksimir u Zagrebu. Hrvatska je trijumfovala rezultatom 3:0 uz pogotke Perišića, Rakitića i Kalinića. Hrvatska za plasman u Francusku mora pobijediti Maltu u posljednjem kolu, isčekujući rezultat iz Italije gdje će gostovati Norveška koja na pomenutoj utakmici ne smije pobijediti.

Veliki posao na gostovanju u Pragu napravila je reprezentacija Turske koja je porazila domaću Češku rezultatom 2:0. Strijelci za Tursku bili su Inan iz penala i Calhanoglu. Turskoj je za plasman u baraž u narednom kolu dovoljan i jedan bod u domaćem duelu sa Islandom, i to u slučaju da Holandija na domaćem terenu pobijedi Češku.

Grupa B:

Bosna i Hercegovina – Vels 2:0 Andora – Belgija 1:4

Izrael – Kipar 1:2

Tabela:

  1. Belgija 20
  2. Vels 18
  3. Bosna i Hercegovina 14
  4. Izrael 13
  5. Cipar 12
  6. Andora 0
    

Grupa A:

Češka Republika – Turska 0:2

Tabela:

  1. Island 20
  2. Češka Republika 19
  3. Turska 15
  4. Holandija 13
  5. Latvija 5
  1. Kazahstan 2

Grupa H:

Hrvatska – Bugarska 3:0

Tabela:

  1. Italija 21
  2. Norveška 19
  3. Hrvatska 17
  4. Bugarska 8
  5. Azerbejdžan 6
  6. Malta 2