Nogomet
15

Kćerka slavnog Čelikovca Alojza Renića: Ako se Čelik ugasi, Zenica gubi svoj identitet

Piše: E. M.
FK Čelik
FK Čelik
Kćerka slavnog fudbalera Fudbalskog kluba "Čelik" Alojza Renića, Sanja Renić, danas se obratila javnosti povodom dešavanja u Nogometnom klubu Čelik i današnje protestne šetnje koja će se održati simbolično pet do dvanaest.

Alojz Renić je nakon svoje igračke karijere u Čeliku radio kao treneri direktor, a njegova čitava profesionalna karijera obilježena je Čelikom. S tim u vezi, njegova kćerka Sanja odlučila je poručiti javnosti da je tužno i strašno što se zenički premijerligaš nakon teške prošlosti nalazi pred gašenjem.

"Svi koji su pratili dešavanja u vezi s Čelikom, znaju da je račun kluba blokiran, da su mjesta u upravi upražnjena, te da se Gradsko vijeće i gradska vlast u Zenici također distanciraju od odgovoronosti. Jedino su navijači ti koji pokušavaju nešto učiniti. Koristim ovu priliku da se solidarišem sa navijačima i svima onima koji brinu za Čelik, te da dam podršku sutrašnjim protestima i zahtjevima koje su navijači postavili", poručila je Sanja u otvorenom pismu bh. javnosti.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice odbijena je inicijativa da se uopće raspravlja o stanju u NK Čelik, a Sanja je kazala da je taj zahtjev opravdan i da vijećnici, koje su izabrali građani Zenice, moraju slušati zahtjeve onih koji su ih izabrali.

"Opština je dugo vremena bila finansijer i u određenom smislu pokrovitelj Čelika, a nije preuzimala dovoljno odgovornosti, puštajući bivše upravne odbore da troše novce svih građana bez podnošenja finansijskih izvještaja. Takvo ponašanje vladajuće većine je nedopustivo i Gradsko vijeće mora prestati bježati od odgovornosti. Građani Zenice očekuju od vijećnika, koje su izabrali da se uključe u rješavanje ovog problema. Guranje problema pod tepih neće nam ničega dobrog donijeti", dodaje Sanja.

Za kraj je istakla da bi eventualnim gašenjem Čelika, o čemu ne želi ni razmišljati, Zenica izgubila jedan od temeljnih činilaca svog identiteta, te je pozvala sve građane Zenice da se u što većem broju odazovu današnjoj šetnji za Čelik, a gradske institucije da saslušaju zahtjeve i uključe se u rješavanje ovog problema sa svim raspoloživim kapacitetima.

"Jedino uz podršku gradske vlasti i građana moguće je osigurati izvjesnu budućnost Čelika, koja će nam donijeti trenutke uspjeha kakvih je bilo, kako za vrijeme Aloza Renića, ali i drugih velikana u bogatoj historiji Čelika", poručila je Sanja.