Nogomet
0

Katanec: Zavidim Štimcu i Sušiću na igračima koje imaju

Anadolija
Srečko Katanec (Foto: AFP)
Srečko Katanec (Foto: AFP)
Selektor fudbalske reprezentacije Slovenije Srečko Katanec kazao je da zavidi Igoru Štimcu i Safetu Sušiću na igračima koje imaju.

"Selektorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine mnogo je lakše raditi nego meni. Ustvari, njima je super. Imaju vrhunske svjetske igrače koji igraju u najboljim klubovima Evrope, Bayernu, Realu, Manchester Cityju, Romi, Laziju… Štimac i Sušić znaju sa kakvom snagom raspolažu, te su na dobrom putu da reprezentacije Hrvatske i BiH odvedu na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine", istakao je selektor Slovenije.

Katanec smatra da BiH ima motiv više da ne propusti priliku za prvim plasmanom na veliko takmičenje.

"Bosna nikada nije bila na nekom od šampionata Evrope ili svijeta. Moral igrača BiH na najvišem je nivou i uz ogromnu želju neće ispustiti prvo mjesto u grupi G. Grčka će se morati zadovoljiti drugom pozicijom, plasmanom u baraž, dok će Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić i društvu direktno letjeti za Brazil", uvjeren je Katanec.

Ostao je pri ranije iznesenom stavu da je BiH jedna od 10 najboljih selekcija svijeta.

"Izvanredna ekipa! U februaru smo se u to uvjerili i mi u Sloveniji, kada su nas u prijateljskom meču Bosanci pregazili sa 3:0. To je ekipa koja melje. Kostur tima dugo je zajedno na okupu, imaju trku, sprint, presing, izvanrednu tehniku i ubojite napadače - Džeku i Ibiševića. Da, BiH je u top 10 na planeti, uz rame sa Hrvatskom. O Hrvatima je bespredmetno trošiti riječi. Oni su uvijek snažni. Njihov cilj svaki puta je plasman na veliko takmičenje, ali i dobar rezultat na SP ili EP", hvalio je Katanec selekcije sa prostora naše regije.

Smatra kako će i Srbija uskoro pokazati "pravo lice", odnosno da će ekipa selektora Siniše Mihajlovića izaći iz krize.

"Mihajlović je uradio dobru stvar. Pomladio je cijeli tim i krenuo u dobrom smjeru. U Srbiji moraju biti strpljivi i pustiti ga da radi i dalje, a ne zbog nešto lošijih rezultata praviti rez. Mihajloviću trebaju dati šansu da radi na duže staze. Srbija ima veliki fond kvalitetnih fudbalera i za koju godinu, kada pojedini dodatno igrački sazru, bit će opet velesila", mišljenja je Katanec, posebno dodavši da je Nemanja Matić iz Benfice fenomenalan igrač, te da bi Srbija na njemu trebala bazirati igru.

Aktuelni slektor Slovenije i bivši prvi čovjek reprezentacije Makedonije izrazio je žaljenje zbog poraza Makedonaca u tekućim kvalifikacijama za SP.

"Bio sam tri godine selektor Makedonije i ta zemlja ima dobru reprezentaciju, predvođenu odličnim Goranom Pandevom. Ne znam koji se vrag desio sa njima, jer su igrali veoma kvalitetno, a gubili su. U Zagrebu Pandev pogodi prečku, budu ravnopravni sa super jakom Hrvatskom, a onda izgube. U Skoplju od istog protivnika prime gol sa 40 metara. Sa Škotima bude neriješeno, a Makedonci trebaju dobiti tri razlike. Prati ih nesreća", kazao je Katanec.

Proslavljeni igrač Olimpije iz Ljubljane, Dinamo Zagreba, beogradskog Partizana, Stuttgarta i Sampdorije biranim riječima pričao je i o reprezentaciji Crne Gore.

"Kada govorimo o državama koje bi mogle završiti na idućem Mundijalu ne smijemo zaboraviti Crnu Goru. Oni imaju fenomenalnog Mirka Vučinića i kompaniju. Svojim 'vicem' u svakom momentu mogu napraviti višak na terenu, pa tako dotući protivnika", naglasio je Katanec.

Slovenska selekcija odigrat će prijateljsku utakmicu sa Turskom 31. maja u njemačkom Bielefeldu.

"Oni će imati veliku podršku Turaka koji žive u Njemačkoj, tako da vjerujem da će atmosfera na stadionu biti za desetku. Kvalitetna su reprezentacija koja u zadnje vrijeme nema rezultate kakve bi trebala imati. Oni će nama poslužiti kao jako dobar test uoči gostovanja u kvalifikacijama za SP 6. juna na Islandu. Pokušat ćemo prekinuti našu 'crnu seriju', iako tim nije u zavidnoj situaciji jer većina fudbalera nije standarda u svojim timovima", podvukao je Katanec.

Trener koji je u karijeri vodio Goricu i Olympiakos, već jednom bio selektor Slovenije u mandatu od 1998. do 2002. godine, a potom Makedonije, vjeruje da Borussija Dortmund ima šansu protiv Bayerna u finalu Lige prvaka, ali samo pod jednim uslovom.

"Ukoliko Franck Ribery i Robben budu imali svoju noć u subotu u Londonu onda će fudbaleri Bayerna podići pehar pobjednika Lige prvaka. Ako ih igrači Borussije uspiju zaustaviti onda se i oni mogu nadati uspjehu“, zaključio je Srečko Katanec u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija.