Zbog kapitenske trake
396

Kapiten Danske ogročen odlukom FIFA-e: Nema smisla, ova zabrana je nezamisliva u mom životu

K. H.
Simon Kjaer (Foto: EPA-EFE)
Simon Kjaer (Foto: EPA-EFE)
Kapiten nogometne reprezentacije Danske Simon Kjaer kritikovao je Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA) zbog prijetnje da će svaki kapiten koji bude nosio traku "One Love" dobiti žuti karton na početku utakmice.

Kapitenske trake "One Love" promiču inkluzivnost prema LGBTQ+ osobama i plan mnogih reprezentacija je bio na taj način skrenuti pažnju na ugroženost njihovih prava u Kataru, no FIFA je zabranila nacionalnim timovima da se bave tim pitanjem, odnosno zaprijetila je davanjem žutog kartona na samom početku utakmice za kapitena.

S tim u vezi, kapiten Danske Simon Kjaer bio je vrlo nezadovoljan takvom odlukom rekavši da bi on sigurno nosio tu traku, no da ne može ostaviti svoje igrače na cjedilu na samom početku utakmice.

"Ljudi kažu da sam trebao riskirati i nositi tu traku, ali je je lagano reći... Ako dobijem žuti karton u petoj minuti, ostavljam saigrače s igračem manje skoro cijelu utakmicu, a to im jednostavno ne mogu uraditi", rekao je Kjaer pa nastavio:

"Smiješno je da nas FIFA dovodi u ovakvu situaciju. Takva zabrana je nezamisliva u sredini iz koje ja dolazim, za društvo u kojem sam odrastao i vrijednosti do kojih mi je stalo. To nema nikakvog smisla."

Danska je u prvom meču remizirala protiv Tunisa rezultatom 0:0, a pored spomenute dvije ekipe, s njima su u grupi još Francuska i Australija.