Nogomet
44

Kalkulacije pred sarajevski derbi: Pobjeda otvara vrata Evrope, remi odgovara Širokom, poraz nikome

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svaki gradski derbi sarajevskih rivala ima ogromnu težinu. Bez obzira ko se nalazi na boljem mjestu na tabeli, motiv za "vlast u gradu" je neupitan. Dodatnu težinu daje eventualna borba za titulu, kao prošle sezone, ili borba za Evropu, što je slučaj ove sezone. Kao jednu od brojnih uvertira za 107. ligaški derbi Sarajeva i Željezničara na Koševu, analiziramo šta donose mogući ishodi.

Derbi se igra u okviru 26. kola BHT Premijer lige, a redoslijed prvih pet ekipa izgleda ovako - Zrinjski (59), Sloboda (56), Sarajevo (51), Široki Brijeg (49), Željezničar (49), s tim da Zrinjski i Sloboda imaju utakmicu više.

Tabela:

Međusobni omjer, pa gol razlika

Prije bilo kakvih kalkulacija, podsjetimo da se u BHT Premijer ligi , u slučaju iznednačenog broja bodova dva tima na kraju sezone, prvo gleda međusobni omjer, pa onda gol-razlika.

Sarajevo može do titule, Željo bi trebao čudo

Obratimo li pažnju na raspored vodećih pet ekipa u preostalih pet kola, nije teško zaključiti da je osvajanje titule za Široki Brijeg i Željezničar "nemoguća misija", jer oba tima maksimalno mogu osvojiti 64 boda do kraja prvenstva, dok primjerice Zrinjski za 65 bodova treba šest bodova koje traži protiv Željezničara (gosti), Veleža (kući), Mladosti (gosti) i Slobode (kući).

Titula za Sarajevo je moguća u slučaju da Bordo tim savlada sve protivnike do kraja - Sarajevo će igrati protiv Željezničara (kući), Veleža (gosti), Mladosti (kući), Slobode (gosti) i Olimpica (kući) - čime bi na kontu aktuelni prvak BiH imao 66 bodova te da pri tome Zrinjski izgubi šest bodova.

Kada bi se desilo da Sarajevo i Zrinjski budu izjednačeni, Zrinjski bi bio ispred zbog boljeg međusobnog omjera (1:0 za Zrinjski na Koševu, 2:2 u Mostaru).

Titula Radnika u Kupu nepoželjna za sarajevske rivale

Kada govorimo o plasmanu u Evropsku ligu, tu prije svega trebamo obratiti pažnju na eventualni ishod u finalu Kupa Bosne i Hercegovine. Ako Sloboda osvoji trofej i ostane među tri najbolje ekipe na tabeli, tada će i četvrtoplasirani tim tabele igrati kvalifikacije za Evropsku ligu.

Ukoliko ipak Radnik iz Bijeljine osvoji Kup, tada on ide u kvalifikacije za Evropsku ligu, dok iz lige plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu ostvaruju samo drugo i treće mjesto.

Šta donosi pobjeda i zašto remi ne odgovara?

Ukoliko Sarajevo slavi, Željezničar će samo uz čudo moći do trećeg mjesta, a teško će i do četvrtog. Jer, u tom slučaju Željezničar će četiri kola prije kraja imati pet bodova manje od Sarajeva i tri boda manje od Širokog koji ima relativno lagan raspored - Slavija (kući), Olimpic (gosti), Borac (kući), Drina (gosti), Radnik (kući).

Nada za Želju u slučaju poraza je da dobije sve preostale mečeve (Zrinjski kod kuće, Čelik u gostima, Rudar kod kuće, Slavija u gostima) te da Široki izgubi barem tri boda, jer u slučaju izjednačenog broja bodova sa Širokim, Željo bi bio ispred zbog boljeg međusobnog omjera (Željezničar na Grbavici slavio 2:0, na Pecari bilo 1:1). Tada bi imao barem četvrto mjesto na tabeli koje vodi u Evropu ako Sloboda osvoji Kup i ostane među vodeće tri ekipe lige.

Željezničar bi u slučaju poraza u derbiju, mogao stići Sarajevo ako Bordo tim izgubi pet bodova, ali bi se tada gledao međusobni omjer sarajevskih rivala (Željezničar je na Grbavici slavio sa 1:0).

Ukoliko Željezničar slavi, tada će zauzeti treće mjesto i imat će bod prednosti u odnosu na Sarajevo te vjerovatno isti broj bodova kao i Široki Brijeg od kojeg Plavi imaju bolji međusobni omjer. Također, Plavi bi tada, u slučaju da se Bordo tim do kraja izjednači sa Plavima, imali i prednost u odnosu na Sarajevo zbog međusobnog omjera.

Problem Sarajevu u slučaju poraza je što će ga vjerovatno prestići i Široki koji će imati bod više i bolji međusobni omjer u slučaju jednakog broja bodova na kraju sezone (Sarajevo slavilo na Koševu sa 2:1, Široki slavio na Pecari sa 1:0 i u prednosti je zbog gola u gostima).

U slučaju remija u sarajevskom derbiju, Široki može prestići oba tima. Imat će dva boda više od Željezničara te isto bodova kao Sarajevo, ali i bolji međusobni omjer. Do kraja bi se vodila grčevita borba za treće i četvrto mjesto, a najbolji raspored ima Široki Brijeg. To pokazuje zašto remi ne odgovara sarajevskim rivalima, jer bi se tada morali osloniti na eventualni kiks Širokog u ligi i(li) na eventualnu titulu Radnika u Kupu.

Šta ako Sarajevo, Željo i Široki budu jednaki?

I za kraj, slučaj koji je također moguć, a to je da na kraju Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg imaju isti broj bodova.

U slučaju da Sarajevo eventulnom pobjedom u derbiju bude bolje od Željezničara u međusobnom omjeru te navedena tri kluba bodovno izjednačena, tada bi se gledala gol-razlika, jer bi odnos tri kluba po jačini omjera u međusobnim duelima bio jednak - Široki Brijeg bolji od Sarajeva, Sarajevo bolje od Željezničara, Željezničar bolji od Širokog Brijega. Dakle, stanje bi bilo "kružno".

Ipak, ako Željezničar sutra ne izgubi i na kraju prvenstva sva tri kluba budu bodovno izjednačena, prednost bi imao Željezničar, jer je već bolji od Širokog u međusobnom omjeru, a uz sutrašnji remi bio bi bolji i od Sarajeva.

Raspored do kraja prvenstva:

Zrinjski (59, 26. kolo): Željezničar (gosti), Velež (kući), Mladost (gosti), Sloboda (kući)

Sloboda (56, 26. kolo): Drina (kući), Travnik (gosti), Sarajevo (kući), Zrinjski (gosti)

Sarajevo (51, 25. kolo): Željezničar (kući), Velež (gosti), Mladost (kući), Sloboda (gosti), Olimpic (kući)

Široki Brijeg (49, 25. kolo): Slavija (kući), Olimpic (gosti), Borac (kući), Drina (gosti), Radnik (kući)

Željezničar (49, 25 kolo): Sarajevo (gosti), Zrinjski (kući), Čelik (gosti), Rudar (kući), Slavija (gosti)