Nogomet
0

Kako se Pjanić uklapa u postavku igre Juventusa?

Klix.ba
Startna postava Juventusa iz 2014. i predviđanje za 2016. godinu
Startna postava Juventusa iz 2014. i predviđanje za 2016. godinu
Bosanskohercegovački veznjak Miralem Pjanić prešao je iz Rome u redove Juventusa, najtrofejnijeg kluba u Italiji. No, postavlja se pitanje kako će se bh. as uklopiti u postavku igre Stare dame.

Popularni sportski portal Bleacher Report piše da će Juventus sa Pjanićem u svojim redovima samo nastaviti svoju dominaciju u Italiji gdje su u proteklih pet sezona osvojili pet titula prvaka. S Pjanićem se očekuje i uspjeh u Ligi prvaka.

U analizi Bleacher Reporta se navodi da će u postavkama trenera Juventusa Massimiliana Allegrija Pjanić lako pronaći svoje mjesto, jer se radi o igraču koji može igrati na nekoliko pozicija.

Juventus je proteklih godina dominantno igrao u formaciji 3-5-2 s trojicom igrača na centru terena.

"Pjanićeva brzina i taktička inteligencija lako ga dovode u prvih 11 Juventusa, na poziciju lijevog ili desnog veznjaka. On može igrati na mjestu Paula Pogbe ili Samija Khedire. Ipak, najrealnije je da će Pjanić sezonu početi na poziciji između ove dvojice igrača, odnosno na mjestu Claudija Marchisija koji je povrijeđen i čiji oporavak bi mogao potrajati do oktobra ove godine", navodi Bleacher Report.

Pjanić bi se trebao dobro snaći na Marchisijevoj poziciji jer je trenutno jedan od najboljih igrača u Italiji kada je riječ o preciznim pasovima (84,9 posto uspješnosti).

Upravo je Pjanićeva sposobnost preciznog pasa nešto što ga kandiduje i za poziciju iza dvojice napadača u drugoj postavci igre koju koristi Allegri.

Tokom sezone 2014/2015. kada je Juventus stigao do finala Lige prvaka, Allegri je koristio postavku 4-3-1-2, a na poziciji iza dvojice napadača igrao je Arturo Vidal. Pjanićev talenat i njegove sposobnosti čine ga idealnim igračem za ovu poziciju nakon što se Marchisio oporavi i vrati na teren.

"Juventus je doveo sjajnog igrača. Pjanić je veznjak koji im omogućava da igraju u različitim formacijama, a donosi i kvalitet koji im je potreban za osvajanje Lige prvaka", zaključuje Bleacher Report u svojoj analizi. .