Malo poznata priča
34

Kako je Siniša Mihajlović zamalo došao na Grbavicu: "Ne bih mogao da igram u Želji"

H. H.
Siniša Mihajlović i Zdenko Jelić (Foto: Montaža)
Siniša Mihajlović i Zdenko Jelić (Foto: Montaža)
Nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić u emisiji "Top gol" Sabaudina Topalbećirevića otkrio je da je Siniša Mihajlović svojevremeno bio blizu dolaska u redove tima s Grbavice.

Jelić, koji je na različitim funkcijama u Želji proveo čak 36 godina, prisjetio se perioda kada je otišao po tada mladog Mihajlovića u rodno Borovo.

"Za vrijeme boravka u Vukovaru, dobio sam signal da se tamo nalazi jedan sjajan nogometaš Siniša Mihajlović. Javio sam Ivici Osimu, pronašli smo ga i sreo sam se s njegovim ocem. Večerao sam s njegovim roditeljima, koji su bili oduševljeni saznanjem da bi njihov sin iz jednog malog sela mogao otići u Želju.

Siniša je došao naveče, upoznali smo se, a momak koji je tad bio bucmast kazao je: 'Sve je to fino, ali ja ne bih mogao da igram u Želji'. Na nesreću, Vojvodina ga je već kontaktirala, bio je u Novom Sadu, još kad su čuli da se Željo vrti....", otkrio je Jelić, dodavši da je ovu priču ispričao i sam Mihajlović kada je jednom prilikom gostovao na Rai Uno.

Priču o Mihajloviću možete pogledati na 12:40 video snimka.

Podsjetimo, Mihajlović je preminuo sredinom decembra prošle godine u klinici Paideia u Rimu, nakon tri godine velike borbe s leukemijom.

Mihajlović je profesionalnu nogometnu karijeru počeo 1988. u Vojvodini odakle je došao iz NK Borovo 1988. godine. U decembru 1990. kupila ga je Crvena zvezda za milion maraka, što je bio apsolutni rekord u jugoslovenskom nogometu.

U redovima Beograđana više je igrao u sredini, a tek odlaskom u Romu, ljeta 1992., počinje da igra na poziciji lijevog beka. Dvije godine kasnije je u Sampdoriji, i tu je libero. Slijedi angažman u Laziju gdje je igrao kao stoper, a kopačke o klin okačio je u Interu.

Nakon bogate igračke karijere u kojoj je osvojio mnoštvo trofeja, u trenerskoj karijeri vodio je Cataniju, Fiorentinu, Sampdoriju, Milan, Torino i Bolognu, a bio je i selektor Srbije.