Nogomet
11

Kad je predstavljan čekalo se da neko vrisne: "Skrivena kamera", ali Ante Čačić zna posao

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednjih 16 utakmica Hrvatska je primila mizernih sedam golova, a postigla čak 39. Samo četiri puta nije slavila i samo je jednom poražena i to - nakon produžetaka. To je ujedno i učinak Ante Čačića na klupi reprezentacije. Nijedan selektor Hrvatske prije njega nije imao bolji učinak, kao što nijedan prije njega nije dočekan sa većim podsmijesima, nevjericom, gorčinom...

Najbliži Čačiću po učinku nakon 16 utakmica je Slaven Bilić koji je nakon 16 utakmica također imao imao 12 pobjeda, ali i dva poraza te ukupno 15 primljenih golova, više nego duplo u odnosu na Čačića.

Čačić je u karijeri vodio 15-ak klubova s kojima je osvojio tri trofeja, a najupečatljiviji je onaj osvojen sa Dinamom iz Zagreba kada je 2012. godine bio prvak Hrvatske. Ali, kako Dinamo već 11 sezona uzastopno osvaja taj trofej onda biti dio dominacije nekog kluba koja traje 11 uzastopnih sezona nije posebno velika referenca.

Ostatak njegove trenerske karijere veže se za uvođenje nižerazrednih klubova poput Dubrave u veće rangove, a osjetio je i reprezentativni fudbal vodeći mladu selekciju Libije (2005-2006.) i boravkom u stručnom štabu mlade selekcije Hrvatske u drugoj polovici 1990-ih godina.

Međutim, kada je na iznenađenje javnosti imenovan na mjesto selektora Hrvatske u septembru prošle godine, nekako se najviše spominjalo da je nekad od sredine 1980-ih godina do 1991. godine - popravljao televizore.

Čačićeva karijera je u najmanju ruku filmska, boemska. Najesen 2012. godine vodio je Dinamo u Ligi prvaka protiv PSG-a, a na proljeće 2013. godine gostovao Vinogradaru kao trener Sesveta pošto je u međuvremenu dobio otkaz na Maksimiru. U julu 2015. godine kao trener Lokomotive izgubio je sa 6:0 od PAOK-a u gostima u uzvratnoj utakmici 2. pretkola kvalfikacija za Evropsku ligu, a onda je u septembru preuzeo jednu od najužarenijih selektorskih klupa i jednu od najjačih reprezentacija Europe Hrvatsku.

A tu ulogu obavlja izuzetno dobro. Jedan jedini poraz u 16 utakmica priredio mu je Portugal onim golom u 117. minuti osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj. Dakle, jedini poraz Čačiću je nanio evropski prvak i to golom za 1:0 u izdisaju produžetaka što će reći da sadašnji selektor Hrvatske još uvijek ne zna za poraz u regularnih 90 minuta.

Nije bilo lagano ostvariti učinak kakav Čačić sada ima. On je u svom trenerskom periodu na klupi Hrvatske savladao Španiju i nanio joj prvi poraz u njenim nastupima na evropskim prvenstvima još od 2004. godine, jer Španija je na evropskim prvenstvima od 2004. godine i poraza od Portugala (1:0) u grupnoj fazi imala niz od 14 utakmica bez poraza pri čemu je osvojila dva naslova evropskih prvaka (2008. i 2012.).

Hrvatska trenutno ima niz od četiri uzastopne pobjede - posljednja je zabilježena sinoć u gostima protiv Sjeverne Irske (3:0) - od čega tri u kvalifikacijama pri čemu nije primila nijedan gol, a postigla ih je 12. Nakon četiri odigrana kola grupe I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji - grupe sa najviše zemalja koje su učestvovale na prethodnom euru (4) - prva je sa 10 bodova, dva više od Ukrajine koju dočekuje 24. marta naredne godine. Preostale pozicije u grupi I redom zauzimaju Island (sedam bodova), Turska (pet bodova), Finska (jedan bod) i Kosovo (jedan bod).

Gledajući učinak svih reprezentacija u kvalifikacijama, Hrvatska je zajedno sa Belgijom i Španijom na trećem mjestu na listi reprezentacija sa najmanje primljenih golova (1). a ispred njih su samo Engleska i Njemačka.

Na kraju, kada se podvuče crta, jasno je da Čačić obavlja jako dobar posao na klupi Hrvatske, ali se i sada čini da ga od gormoglasnog aplauza javnosti još uvijek dijeli planina, a od anuliranja svega učinjenog samo jedan poraz, pa taman stigao i od budućeg svjetskog prvaka, u nekoj 117. minuti nokaut faze Mundijala u Rusiji.