Prekinut san o osvajanju
215

Juniori Hajduka doživjeli debakl u finalu Lige prvaka od sjajnog AZ Alkmaara

K. H.
Težak poraz juniora Hajduka u finalu Lige prvaka (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)
Težak poraz juniora Hajduka u finalu Lige prvaka (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)
Juniorska ekipa AZ Alkmaara novi je omladinski prvak Evrope nakon što su u finalu deklasirali Hajduk iz Splita rezultatom 5:0.

Sjajni nogometaši ekipe iz Nizozemske danas su pokazali zašto su uoči finalne utakmice imali epitet velikog favorita, a tokom svih 90 minuta bili su puno bolji tim od Hajduka i na kraju slavili veliku pobjedu.

U prvom poluvremenu nogometaši AZ Alkmaara imali su posjed lopte od 70 posto, čak devet udaraca prema golu Hajduka, od toga sedam u okvir gola, dok su igrači tima iz Splita tek jednom zaprijetili protivničkom golu.

Plod bolje igre Alkmaara u prvom poluvremenu stigao je u 45. minuti. Vušković je napravio prekršaj u svom kaznenom prostoru, sudija je opravdano pokazao na bijelu tačku, a siguran realizator je bio Addai za vodstvo od 1:0.

Pitanje pobjednika AZ Alkmaar je riješio od 70. do 76. minute kada je neuhvatljivi Poku postigao dva pogotka i tako riješio sve dileme, a do kraja meča tim iz Nizozemske je postigao još dva pogotka, oba puta preko Meerdinka.

Prvi gol je postigao u 79. minuti, a konačnih 5:0 postavio je u 87. minuti.

Tako je san nogometaša Hajduka o osvajanju omladinske Lige prvaka završen u finalu, ali svakako da je njihov uspjeh sam po sebi ogroman, posebno znajući da su do finalne utakmice bili bolji od Šahtara, Manchester Cityja, Borussije Dortmund i Milana.