Nazivali ga ludim
147

Junak sezone: Platio je svoj transfer u voljeni Deportivo i uveo slavni klub u viši rang

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Španski nogometaš Lucas Perez jedan je od glavnih heroja u aktuelnoj nogometnoj sezoni u Evropi, pošto je junak prelijepe priče s kultnim Deportivom iz La Corune.

Početkom 2023. godine Perez je odlučio napraviti nesvakidašnji potez i iz svog džepa platiti transfer u trećeligaški Deportivo, u koji je stigao iz Cadiza, člana elitnog ranga španskog nogometa.

Perez je sam platio 500.000 eura za svoj transfer u Deportivo, a danas je najzaslužniji što ovaj slavni klub, bivši prvak Španije, ulazi u drugu ligu.

Ove sezone je Perez, inače bivši napadač Arsenala, ubjedljivo najbolji nogometaš Deportiva, za koji je na 30 utakmica postigao 12 golova i upisao 17 asistencija.

"Nazvali su me ludim kad sam se vratio. Nisu razumjeli šta je Deportivo. Želio sam vratiti klubu nešto od onoga što sam jednom uzeo, što nisam mogao zaboraviti, i svom gradu i Deportivu, svojoj obitelji i prijateljima", rekao je Perez u intervjuu za As.

Navijači slave promociju Deportiva (Foto: Facebook)
Navijači slave promociju Deportiva (Foto: Facebook)

Dva kola prije kraja Deportivo je pobjedom nad Barcelonom B od 1:0 osigrao prvo mjesto na tabeli i promociju u Segundu nakon tri godine "tavorenja" u trećoj ligi. Pobjedonosni gol na ovom meču postigao je upravo Perez.

Perez je rođen u La Coruni prije 35 godine i počeo je karijeru u ovom klubu, a poslije je igrao za Atletico Madrid, Rayo Vallecano, ukrajinski Karpaty i Dinamo Kijev, grčki PAOK, Arsenal, West Ham, Alaves, Elche i Cadiz.

Hiljade navijača ludovalo nakon posljednje pobjede nad Barcom B (Foto: FacebooK)
Hiljade navijača ludovalo nakon posljednje pobjede nad Barcom B (Foto: FacebooK)

Deportivo je nekada važio za jedan od najboljih španskih klubova, a šampion države je bio 2000. godine sa sjajnom generacijom koju su predvodili Royom Makaayem, Pauletom, Slavišom Jokanovićem, Turu Floresom, Djalminhom i drugim.

Pored titule prvaka Španije, Deportivo je i tri puta osvajao Kup Kralja.