Zajednička press konferencija
0

Jović: Idemo na tri boda, Osim: Ne ovisimo o jednoj utakmici

Klix.ba
Na zajedničkoj konferenciji za medije učesnika jubilarnog 100. vječitog derbija, Sarajeva i Željezničara, koji se igra u subotu na stadionu Asim Ferhativić Hase, sa početkom u 20 sati, treneri ekipa Amar Osim i Dragan Jović su istakli vjeru u svoje igrače te su pozvali fanove da na utakmicu dođu u što većem broju.

Na početku konferencije za medije potpisan je ugovor između ASA grupacije i dva sarajevska kluba. Time je ova kompanija pomogla rad klubova i osigurala po jedno dostavno vozilo. Sve tri strane su izrazile zadovoljstvo nastavkom do sad uspješne saradnje. Direktori klubova Dino Selimović (FK Sarajevo) i Dželaludin Muharemović (FK Željezničar) zahvalili su ASA grupaciji što je prepoznala vrijednost i trud njihovih kolektiva i odlučila nastaviti pomagati njihov rad.

Nakon toga je novinarima saopćeno da su igrači Sarajeva Amer Dupovac i Asmir Suljić produžili svoje ugovore iako su imali ponude iz inostranstva. Trener Jović je pohvalio njihovu odanost klubu sa Koševa.

Potom se prešlo na temu derbija. Prvi se novinarima obratio trener Željezničara Amar Osim.

"Ova utakmica kao i sve ostale nosi tri boda. Mi smo prevazišli situacije u kojim ovisimo od jedne utakmice. Danas to nije tako.Šta god da se dogodi, mi nastavljamo raditi kao i dosad. Sarajevo ima kvalitetnu i efikasnu ekipu, tako da su opravdano optimistični pred derbi. S druge strane, mi znamo koliko je važna ova utakmica i tako ćemo se i postaviti. Kao što rekoh, ne ovisimo od jedne utakmice. Statistika i raspored utakmica idu u našu korist u narednom periodu", izjavio je Osim.

Nakon Osima je svoja očekivanja s novinarima podijelio i trener Sarajeva Dragan Jović.

"Istina je da je veći pritisak na mojim igračima jer Sarajevo dugo čeka trofej. No, mi smo učinili sve kako bi taj pritisak sveli na minimum i susret dočekali spremni i psihički. Igrači su motivisani, igramo na našem stadionu pred našim navijačima i idemo na sva tri boda. Prije svega očekujem dobru igru i utakmicu o kojoj će se kasnije pričati samo pozitivno. Sastav je već poznat, a detalji će biti dogovoreni na današnjem treningu" kazao je Jović.

Osim u ovom susretu neće moći računati na Kerlu i Čolića, dok Joviću na raspolaganju neće biti Čomor i Zlatković.

Novinare je zanimalo i da li treneri ekipa misle će ova utakmica odlučiti jesenjeg prvaka BiH. Osim i Jović su se složili u konstataciji da će tako najvjerovatnije i biti. Pobjednička ekipa će prema njihovom mišljenju biti jesenji prvak. Oni su dodali da ishod ovog derbija daje psihološku prednost ekipi koja eventualno pobijedi. Ishod derbija će po Joviću odlučiti snaga kolektiva, dok Osim misli da bi ključ mogla biti i neka nepromišljenost ili greška pojedinca.

Cijene karata za utakmicu koštaju po 6 KM za sjevernu i južnu tribinu, a za istočnu i zapadnu po 10 KM. Štampano je 17.000 ulaznica. Navijači Željezničara će ih moći kupiti danas i sutra na stadionu Grbavica od 10 do 16 sati. Na zapadnoj tribini zbog izmjene stolica trenutno ima mjesta za 6.000 navijača.

Na kraju konferencije za medije je direktor Bordo ekipe Selimović pozvao navijače da dođu na stadion u što većem broju, ali i apelovao na navijače da ne koriste pirotehnička sredstva čija upotreba ide na štetu kluba.

Sarajevo u ovoj sezoni mora platiti oko 150.000 KM kazne zbog upotrebe pirotehnike, a Željezničar oko 130.000 KM.