Poznato 20 aktera
39

Još 12 viza za Mundijal: Sve o žrijebu koji će biti održan iako nećemo znati sve učesnike

D. P.
Već je poznato 20 učesnika žrijeba (Foto: FIFA)
Već je poznato 20 učesnika žrijeba (Foto: FIFA)
Pobjedom Kanade nad Jamajkom dobili smo 20. reprezentaciju koja je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Kanada je prva selekcija iz Sjeverne i Centralne Amerike koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. Pridružit će joj se gotovo sigurno Sjedinjene Američke Države i Meksiko, selekcije koje samo čudo može odvojiti od Mundijala.

Tako smo dobili 20 reprezentacija sigurnih na Svjetskom prvenstvu i to su: Katar, Njemačka, Danska, Brazil, Belgija, Francuska, Hrvatska, Srbija, Španija, Švicarska, Engleska, Nizozemska, Argentina, Iran, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Japan, Ekvador, Urugvaj i Kanada.

Preostalo je još da saznamo tri učesnika iz Evrope, nakon što se odigraju utakmice baraža. Pet učesnika iz Afrike bit će poznato u utorak kada se igraju revanš susreti play-offa.

U utorak očekujemo da plasman ozvaniče SAD i Meksiko, a onda će uslijediti još dva baraža za posljednja dva učesnika Mundijala. Sastaju se peta selekcija iz Azije protiv pete selekcije iz Južne Amerike te četvrta selekcija Sjeverne i Centralne Amerike protiv predstavnika Okeanije.

Žrijeb grupa Svjetskog prvenstva na rasporedu je u petak. Zanimljivo, tada će biti poznato "samo" 29 učesnika Mundijala, odnosno tri selekcije će biti izvučene iako ne znamo ko nastupa.

Poslije žrijeba igrat će se tri duela. Finale kostura u kojem je Ukrajina u Evropi, pošto još uvijek nemamo tačan termin utakmice te dva interkontinentalna baraža o kojima smo već pričali. Te tri utakmice bit će odigrane nakon žrijeba.

Ono što je poznato, jeste da će nositelji grupa biti domaćin Katar, Brazil, Engleska, Španija, Argentina, Francuska i Belgija. Osmo mjesto nositelja čeka selekciju Portugala ukoliko izbaci Sjevernu Makedoniju.

U drugom šeširu su reprezentativci Hrvatske i već je poznato da neće moći igrati protiv Danske, Nizozemske, Njemačke, Švicarske, Urugvaja te Meksika i SAD-a, nakon što se plasiraju na Mundijal.

Srbija je sigurna u trećem jakosnom šeširu zajedno s Iranom, Japanom, Južnom Korejom i pobjednikom baraža između Švedske i Poljske. Tu će vjerovatno biti i afričke selekcije Egipta, Maroka i Nigerije kada ovjere svoje plasmane.

U posljednjem šeširu sigurni su Ekvador, Saudijska Arabija, Kanada, Alžir ili Kamerun, Mali ili Tunis, pobjednik kostura gdje je Ukrajina i najvjerovatnije Peru i Kostarika.