Nogomet
103

Jeste li znali da su Parma i Sarajevo odigrali prijateljski meč 1994. godine?

Piše: Edin Isanović
Italijanski nogometni klub Parma prolazi najteže trenutke od svog postojanja. Klub koji je nedavno bankrotirao u ovoj sezoni se takmiči u Serie D pod imenom Parma Calcio 1913, a jučer se pojavila informacija kako je nekadašnji velikan talijanskog nogometa ponudio trofej na prodaju.

Parma je u svojoj bogatoj historiji osvajala pehare, imala nekoliko sjajnih generacija koje su igrale izvanredno.

Mnogi ljubitelji nogometa u našoj zemlji ne znaju da je Parma prije 21 godinu odmjerila snage s FK Sarajevo. Prijateljski meč je odigran 9. novembra 1994. godine na stadionu Ennio Tardini.

Iako je rezultat bio u drugom planu treba istaći da su domaći slavili rezultatom 2:1. Goste sa Koševa u vodstvo je sjajnim golom doveo Turković u 34. minuti. Poravnao je Brolin u 75. minuti, a samo minut kasnije Minoti je postavio konačan rezultat.

Inače, ova utakmica je odigrana u sklopu turneje Bordo tima, a Parma je željela da pomogne bh. nogomet koji je prolazio kroz izuzetno teške trenutke.

Nogomet u našoj zemlji je opstao, a vjerujemo kako će i Parma, klub koji je osvajao Kup UEFA, prebroditi najtežu krizu od osnivanja kluba.