Nedostaje mu nogomet
8

Jedan od najvećih trenera svih vremena: Kad napunite 80, kao da ste ušli u produžetke

K. H.
Giovanni Trapattoni (Foto: EPA-EFE)
Giovanni Trapattoni (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni italijanski trener Giovanni Trapattoni kaže da je život poslije 80 godina sličan produžecima u nogometu te da ponekad sanja kako igra i trenira ovaj sport u kojem je napravio veliko ime.

Trapattoni kaže da je veoma tužan bez nogometa koji je u potpunosti zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, a nakon toga otkrio je koliko snažan utjecaj na ljudsko društvo ima ovaj sport rekavši da nogomet ne poznaje ni godine, granice, ideologije i poltiku.

"Nedostaje mi nogomet i tužan sam bez njega. Sport predstavlja život i radost, a čak ni svjetski ratovi nisu u potpunosti stopirali nogomet i to nam objašnjava koliko je situacija zapravo teška. Nogomet je najjednostavnija i najsnažnija alatka za ujedinjenje mladih ljudi iz svih djelova svijeta, on ne poznaje granice i ideologije, kao ni politiku. Mislim da moramo početi graditi sve od nule", kazao je 81-godišnji trener.

Trapattoni je zahvalan Bogu zbog svega što je proživio tokom svog života, a život poslije 80 godina opisao je kao produžetke u nogometu.

"Još uvijek sanjam da igram i treniram nogomet, ali sam bez obzira na to zahvalan Bogu jer sam zaista imao lijep život i ne tražim ništa više. Ne žalim ni za čim, osim za prijateljima koji više nisu s nama. Kada napunite 80 godina, to je kao da ste ušli u produžetke", izjavio je ovaj legendarni trener.

Trapattoni je tokom karijere trenirao Milan, Juventus, Inter, Bayern, Cagliari, Fiorentinu, Benficu, Stuttgart, a bio je selektor reprezentacija Italije i Irske. On je jedan od pet trenera na svijetu koji su bili prvaci u četiri različite evropske lige.