Nogomet
45

Je li kapiten Uniteda dotrajao: Ibrahimović maše Rooneyju da pokrije igrača, a on džogira

Piše: O. T.
Wayne Rooney (30) već duže vrijeme ne pruža predstave koje su ga činile jednim od najboljih napadača svijeta. Kapiten Manchester Uniteda i Engleske je sve bliži stalnom boravku na klupi nego igranju u prvoj postavi kluba i reprezentacije, a kao ključna stvar u njegovom padu spominje se fizička nemoć.

Jedan od korisnika Twittera na jednom kratkom videu pokazao je detalj koji, pod uslovom da se ne radi o slučajnosti, a vjerovatno se i ne radi o slučajnosti, opisuje šta je Rooney ponajviše izgubio u svojoj igri. To je agresivnost, nedostatak pravljenja presinga na protivničke igrače, a to za sobom povlači i tvrdnju da mu fizičke karakteristike postaju sve više limitirane.

Iako je u meču 2. kola grupne faze Evropske lige kada je United na Old Traffordu igrao protiv Zoryje na teren ušao u 68. minuti, Rooney je u 87. minuti faktički džoglirao nakon što mu je Zlatan ibrahimović (34), koji je odigrao cijeli meč, pokazao da napravi presing na veznog igrača Zoryje.

Ibrahimović je pravio presing na štoperu i pri tom zatvarao liniju dodavanja prema lijevoj strani. Rooneyju je pokazao da pokrije zadnjeg veznog što bi natjeralo štopera da ispuca loptu ili da pokuša driblati Zlatana. Međutim, kako Rooney nije pravio presing, štoper je dodao zadnjem veznom koji je dodao loptu igraču kojeg je zatvarao Ibrahimović tako da su i on i Rooney skoro ispali iz igre.

Rooneyja je nakada krasila velika agresivnost sa i bez lopte, neumorna trka, startovi i sjajni golovi. Sad se čini da "zub vremena" sve više uzima od legendarnog napadača Engleske koji ustvari sve češće igra u veznom redu.