Nogomet
1.1k

Japanka u Brazilu navija za BiH, a uz sebe uvijek ima šal Željezničara i fotografiju Osima

Klix.ba
Opće je poznato da je nogometna legenda Ivica Osim idol Japanaca. Njegova popularnost u Zemlji izlazećeg sunca ne jenjava, a zahvaljujući njemu brojni Japanci, osim za svoju, navijaju i za našu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Bh. navijač Nihad Krupić koji boravi u Brazilu susreo je Japanku koja je tokom utakmice Argentina - BiH navijala za Zmajeve, a sa sobom je nosila dres FK Željezničar.

"Pitao sam je odakle joj šal FK Željezničar, a ona mi je onda pokazala da u drugoj ruci drži fotografiju Ivice Osima", kazao je Krupić za Klix.ba, dodavši da su Japanka i njen suprug odlučili zbog nogometne legende Ivice Osima pratiti sve utakmice BiH i navijati za Zmajeve.

Japanci su se raspitivali o Osimu, a rastužili su se kada su čuli da ipak nije mogao doći u Brazil.

"Kazala mi je da je za njih Osim legenda, nogometni filozof i da imaju njegovu knjigu. Istakla je kako je Ivica Osim zadužio Japan i da sve što danas postižu mogu zahvaliti njegovom nogometnom pristupu. Pozdravila je Osima i poručila da ga Japan još voli", ispričao je Krupić.

Podsjetimo, bh. nogometni stručnjak Ivica Osim je od 2003. do 2006. godine bio trener japanskog JEF Uniteda s kojim je osvojio Japanski kup i donio prvi pehar tom klubu.

U julu 2006. godine postao je selektor Japana i vodio je reprezentaciju na Azijsku kup 2007. godine. Dok je boravio u Japanu izašla je knjiga pod nazivom "Riječi Osima" sa njegovim citatima i prodata je u više od 400.000 primjeraka te je bila bestseller u Japanu.