Nogomet
0

VIDEO / Japanci slobodnjacima "uništili" Dansku, Holandija slavila

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Reprezentacija Japana savladala je Dansku sa 3:1, u okviru trećeg kola grupe E Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, čime su izborili plasman u osminu finala. Holandija je ostvarila maksimalan učinak pobjedom nad Kamerunom rezultatom 2:1.

Japanci su u jednoj utakmici postigli više golova iz slobodnih udaraca nego sve reprezentacije zajedno u svim preostalim utakmicama.

Prvi gol iz slobodnjaka postigao je veznjak CSKA Moskve Keisuke Honda fenomenalnim šutem sa 30 metara udaljenosti od gola Thomasa Sorensena.

Nije prošlo mnogo vremena, a Japanci su postigli još jedan gol iz slobodnog udarca. Koldrup je srušio Hondu na 20 metara od gola. Yasuhito Endo je namjestio loptu i preko živog zida pogodio u nebranjeni dio danske mreže.

Tračak nade Dancima vratio je Tomasson golom iz 81. minute. Agger je izborio penal, a iskusni strijelac je preuzeo odgovornost na sebe. Udarac sa bijele tačke japanski golman je odbranio, ali je Tomasson bio najbrži i iz drugog pokušaja pogodio za 2:1.

Sve dileme riješio je Okazaki golom u 88. minuti. Okazaki je neometan u mrežu poslao loptu nakon fenomenalnog poteze Honde, koji je izbacio iz igre stopera i golmana danske reprezentacije.

Kamerun i Holandija odigrali su utakmicu bez mnogo takmičarskog naboja. Holanđani su već ranije obezbijedili prolaz dalje, dok su Kamerunci ostali bez šansi.

Holandija je do vodstva došla preko Robina Van Persija, koji je pogodio u 36. minuti.

Rezultat je izjednačio Samuel Eto'o iz jedanaesterca u 65. minuti.

Klaas Van Huntelaar stavio je tačku na i ovog susreta u 83. minuti. Arjen Robben je prethodno odlično šutirao, lopta se odbila od stative, natrčao je Huntelaar koji je sigurno smjestio iza leđa Hamidoua.

Svjetsko nogometno prvenstvo, grupa E, 3. kolo:

Japan – Danska 3-1 (Honda 17, Endo 30, Okazaki 87 / Tomasson 81) Holandija – Kamerun 2-1 (Van Persie 36, Huntelaar 83 / Eto'o 65-11m)

Poredak: 1. Holandija 9, 2. Japan 6, 3. Danska 3, 4. Kamerun 0