Poginulo 96 osoba
0

Izvinjenja porodicama žrtava na Hillsboroughu sa svih strana

Totalsport
Fotografija nastala kobnog 15. aprila 1989. godine na Hillsboroughu (Foto: AFP)
Gradu Liverpoolu i istoimenom nogometnom klubu, a najviše porodicama žrtava tragedije na stadionu Hillsborough 1989. godine, izvinjenje su uputili Engleski nogometni savez (FA), britanski premijer David Cameron i londonski gradonačelnik Boris Johnson.

Neovisno istražno tijelo koje je formirano prije dvije godine da bi detaljno obradilo uzroke koji su doveli do tragedije, najveće u historiji britanskog sporta, sastavilo je dokument na 400-tinjak stranica. Bilo je sastavljeno od stručnjaka na poljima prava, medicine, medija i policije, te je pregledalo više od 400.000 stranica dokumenata objavljenih od trenutka nesreće do danas.

Katastrofa na stadionu u Sheffieldu dogodilo se 15. aprila 1989. godine tokom polufinalne utakmice FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Od ukupnog broja žrtava 94 su osobe smrtno stradale na licu mjesta, a još dvije kasnije u bolnici, jedna 1993. godine. Povrijeđeno je još 766 osoba. Svi oni bili su navijači Liverpoola.

Neovisna komisija u srijedu je otkrila kako Hillsborough, dom Sheffield Wednesdaya, nije imao valjanu potvrdu sigurnosti kada je ugostio sudbonosnu utakmicu prije 23 godine. U izvještaju se, između ostalog, navodi da su opasnosti za sigurnost navijača bile "dobro poznate i predvidive".

"Duboko žalimo što se tragedija dogodila na stadionu kojeg je selektirao FA, u našem vlastitom takmičenju. U ime Engleskog nogometnog saveza nudim puno i bezrezervno izvinjenje izraze sućuti svima čiji su članovi porodice izgubili živote, te svima koji su povezani s gradom Liverpoolom i nogometnim klubom Liverpool", poručio je David Bernstein, predsjednik FA-a, koji nije bio na trenutnoj funkciji kada se nesreća dogodila prije 23 godine.

Neovisna komisija je utvrdila da je povrijeđenim navijačima bio uskraćen liječnički tretman koji im je mogao spasiti živote. Član komisije, doktor Bill Kirkup, rekao je kako je 41 smrtno stradala osoba "imala potencijal preživjeti nesreću".

Bernstein je pohvalio neumornu predanost porodica žrtava koje su uporno odbijale prihvatiti rezultate izvorne istrage tragedije.

"To se nikada nije smjelo dogoditi. Niko ne smije krenuti na nogometnu utakmicu i na njoj izgubiti život. Krajnje želimo i tugujemo što je bilo potrebno toliko dugo vremena kako bi ova istraga bila pokrenuta i prava istina napokon izašla na vidjelo", dodao je predsjednik FA-a.

Londonski gradonačelnik Boris Johnson izvinio se za komentare koje je dao u intervjuu u kojem je okrivio "pijane navijače Liverpoola" za katastrofu, u članku objavljenom u The Spectatoru 2004. godine.

"Jako, jako sam sretan što je napravljen ovaj izvještaj koji pokazuje kako su ondašnje tvrdnje o ponašanju tih navijača bile lažne. Bio sam vrlo, vrlo žalostan kada je 2004. godine The Spectator objavio editorijal u kojem su se djelimično ponavljale te tvrdnje. Izvinio sam se tada, a iizvinjavam se i sada. Nadam se da će porodice 96 žrtava u ovom izvještaju pronaći utjehu, te da će na neki način ovo moći prihvatiti kao zatvaranje slučaja", rekao je Johnson.

"Duboko žalim zbog ove dvostruke nepravde koja je ostala neispravljena tako dugo", poručio je britanski premijer David Cameron. Izvinjenje je ponudio i vođa opozicije Ed Miliband.

Porodicama stradalih u tragediji izvinili su se i dužnosnici Sheffield Wednesdaya.