Uložili su žalbu
78

Izbor srbijanskog sudije razljutio Ukrajince: Ovo je skandal, delegiran nam je Rus

S. G.
Legendarni srbijanski arbitar Milorad Mažić se već neko vrijeme ne bavi aktivnim suđenjem, ali je i dalje djeljitelj pravde i radi kao zaposlenik u Nogometnom savezu Rusije

UEFA i pored toga cijeni njegov lik i djelo pa mu je ukazala povjerenje i postavila ga za kontrolora na sutrašnjem meču Shaktara i Antwerpena.

Ova odluka nije naišla na dobrodošlicu u Ukrajini. Štaviše, tamošnja javnost je bijesna i ovaj potez evropske kuće nogometa smatra sramotnim.

Razlog tome je taj što je Mažić od ove jeseni zaposlen u Nogometnom savezu Rusije kao predsednik Sudijske komisije. Potpisao je dvogodišnji ugovor sa Rusima i biće glavno odgovorno lice za arbitre u tamošnjem nogometu.

Ukrajincima smeta što je Mažić delegeiran baš njihovom klubu iako je zaposlen u Rusiji čiji predstavnici su izbačeni iz većine sportskih takmičenja.

Tamošnji mediji pišu da je nedopustiv potez UEFA da izabere čovjeka koji je u jeku rata u Ukrajini pristao da zarađuje novac u Rusiji koja je agresor na njihovu zemlju.

"Ko je ovo dopustio? Nama praktički sudi Rus i agresor", naslov je u jednom ukrajinskom mediju.

Mažićev posao sutra će biti da ocijeni dijeljenje pravde od strane slovenačkog arbitra Radeta Obrenoviča i njegovih pomoćnika.