Nogomet
113

Ivica Osim za Klix.ba: U našoj državi svi prvo traže izgovore, pa tek onda nešto rade

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Legendarni fudbalski stučnjak Ivica Osim za naš portal osvrnuo se na aktuelno stanje bh. društva. Smatra da u našoj državi svi uvijek traže razloge za odugovlačenje rješavanja bitnih problema, počevši od sporta, pa do svih ostalih životnih pitanja.

"Mi smo inače skloni tome, prvo tražimo izgovore, pa tek onda nešto radimo, ali to i nije baš toliko jednostavno. Treba naći valjan i smišljen izgovor. Ne možeš ti raji podvaliti bilo šta", za Klix.ba je izjavio Osim.

Legendarni Šef kroz prizmu sporta je uporedio odnos građana koji su prepustili drugima da upravljaju njihovim životima, a sami ne čine dovoljno kako bi se uključili u taj proces.

"Mi općenito ne bismo trebali da se vežemo za pojedince, kao što je slučaj u reprezentaciji. Nije reprezentacija samo Edin Džeko. Kod nas se sve svodi na pojedince, što nije odlika jednog uspješnog kolektiva. Treba pružiti priliku svakom da da svoj doprinos, da zna da je važan. Rijetki su oni klubovi koji imaju nekoga kao što je Messi i koji su shvatili da mu trebaju pomagati da što bolje igra kako bi i njima bilo bolje", objasnio je Osim.

Iskusni Osim smatra da su mladi zbog ovakvog stanja počeli gubiti osjećaj za realnost.

"Osjećaj zajedništva kod nas ne postoji, kod nas se sve pretvorilo u karikaturu. Mladi ljudi su se počeli gubiti, gube osjećaj za realnost. Počinju gubiti osjećaj šta je normalno i šta valja. Sve se počelo svoditi na pare...", smatra naš sagovornik.

Ipak, rješenje za ovo stanje, kao neko ko je cijeli život u tome, Osim ipak vidi u sportu.

"Kamo sreće da i naši političari žive za sport, jer sport može biti jedno vrlo jako i korisno sredstvo. Šta je falilo Bakiru Izetbegoviću, Čoviću ili onom trećem da se dignu iz svojih stolica i ponekad urade nešto pozitivno o pitanju sporta? Nisu svjesni koliko uspjesi naših sportista znače našem narodu. Treba imati i malo sluha za njega, jer ipak oni žive od naroda, a popularnost ne traje vječno", zaključio je Osim.