Komentari (56)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mudar insan. Simpatizer sam Sarajeva ali nikad ne bih uvrijedio ovog čovjeka kao što to rade neki balavci...
Svaka ti je zlatna,hvala Bogu pa te imamo..
Otkrio je toplu vodu, a ko se to ne prilagodava osim njemacke i spanjolske eventualno
Nadam se da ce Bazdarevic popricat s njim. Selektorova je zadnja uvijek, ali dobar savjet je uvijek dobro dosao.
Kao sto rekoh, potrebno je samo potraziti i znati sta traziti. "Danas je najraširenija formacija 4-2-3-1 koja je obrambena i nadasve fleksibilna opcija, gdje se vezni igrači i braniči pridružuju napadu, najčešće prilikom kontre. Koristi se za održavanje posjeda lopte i taktičko kontroliranje veznoga reda. Ovisno o tehničkim i fizičkim sposobnostima dvojice krilnih veznih igrača, formacija lako može preći u 4-3-3 ali i u 4-5-1. Središnji ofenzivni vezni igrač ima više uloga na terenu. Može biti povučena 'špica' s tim da su tada dva krilna vezna igrača malo više defenzivno orijentirana a može biti i razigravač trojici napadača. Dva defenzivna vezna igrača čine srce momčadi. Oni su igrači koji pokrivaju najveći dio terena, koji od obrambene linije primaju loptu i započinju s organizacijom napada te igrači koji su zaduženi za čuvanje najboljeg protivničkog razigravača. Uspješno je koriste Real M. i Bayern, a posebno impresivno ova formacija izgleda u Španjolskoj reprezentaciji na SP 2010."
4-5-1 je nasa polazna formacija protiv boljih, a onda je po potrebi treba transformisati u 4-2-3-1 ili cak u 4-3-3 protiv slabijih. Ostaje da vazi sve ono sto je Slaven naveo, sto je mnogima vrlo tesko pratiti. Al za to treba imati oko i znati sta je posao svakog igraca na poziciji koju pokriva i u fazi odbrane i u fazi napada. - Ovo sad vec postaje ozbiljno, za ne? :o)) Nije samo sutanje lopte po livadi koje se placa stotimnama miliona.
Evo sta kaze trenutni No1 u engleskom premiershipu. Da ne lupetamo kojesta, citat:: "Moje je mišljenje da klasične formacije lagano odumiru, a s time se slaže i velik broj svjetskih stručnjaka. Postalo je prilično teško brojevima igrača po linijama odrediti kretanje desetorice njih u odnosu na loptu. Puno je važnija kompaktnost momčadi, kao i blizina linija. Poželjno je da linije budu fluidne, da se maksimalno prelijevaju tako da se nigdje ne stvara rupa koju bi suparnik mogao iskoristiti."
Jedan je Swabo, Sarajevska legenda,Amar je karanana
Da su taktiku izmislili slabiji kako bi pobijedili bolje od sebe, to znamo odavno. "Formacija u nogometu opisuje kako će se igrači u momčadi posložiti na terenu. Postoje različite formacije ovisno o tome želi li momčad igrati napadački ili obrambeno. Formacije se mogu mijenjati kako utakmica odmiče, ali zahtijeva prilagodbe igrača na nov sustav igre. Mijenjanje formacija najčešće uzrokuje obrana rezultata ili napad na rezultat, ili čak gubitak igrača (isključenje). Neke formacije se mijenjaju i tijekom akcije. raspoređene momčadi; one koje imaju obrambenu formaciju i one koje imaju napadačku. - Formacije se koriste i u amaterskom i u profesionalnom nogometu. Ipak, u amaterskom nogometu one nisu tako važne zbog manjeg intenziteta igre. - Sposobnosti i disciplina igrača su vrlo važni čimbenici učinkovitosti (čuvanja) formacije.Također, treneri moraju paziti da igrači budu u mogućnosti igrati posloženi na način na koji trener želi."
Da smo prvu utakmicu protiv Kipra dobili ne bismo bili mirniji gospodine Osim, jer bi Safet bio jos selektor. Tako da je bolje da smo je izgubili, a najbolje bi bilo da ste Susica odmah smjenili poslije svjetskog prvenstva.
Neznam da li si gledao intervju kada je Osim rekao da Susic smara sa platom i da je trazi bezobrazno visoku platu poslije Svjetskog
Znamo Osime treba trcati, to govorite od utakmice Australija Hrvatska. Jel ima nesto novo ? Nasi momci uglavnom igraju u jakim evropskim ligama, tako da trcanje nije problem. Nego hocete li jednom reci da prijasnji selektor nije imao pojma, i da sad kad konacno imamo nekoga ko zna to jako drugacije izgleda. Sad odjednom imamo 22 igraca i mozemo i bez Dzeke, a kod Safeta je bilo 13-14 i nismo mogli bez Dzeke.
Kad vidis Ivicu Osima, shvatio si, u momentu, kako covjek gospodin izgleda. I da nikad prije gospodina nisi sreo, ni u putu. A pitaj ga za misljenje, I skontaces kako je fudbalska filozofija duboka. Prostudiraj nam, Strause, ovaj put, karte za Mesu. I promijesaj ih ti , po svom - pa presijeci. A daj, onda, Mesi nek podijeli. I mi smo u Francuskoj, ziv bio.
Sve objasnio covjek i na nekakav nacin kritikovao Safetovo kurcenje kada je odbio pogledati Kipar i spremiti taktiku.
Svaka normalna ekipa se Prilagodjava protivniku, mjenja se taktika, formacija, rotiraju igrace itd...
Svabu je ocigledno, uz sav respekt prema njemu, pregazilo vrijeme. Da sad ne objasnjavam puno, evo samo jedan mali primjer, citiram: "Baždareviću dosta pomaže činjenica što živi u Francuskoj gdje može lakše pratiti trendove u svijetu fudbala." Pa moj Svabo tamo je zivio i Pape pa je gledao protivnike na VHS kasetama. U danasnjem vremenu informaticke revolucije mozes sjediti bilo gdje gdje imas pristup internetu i , ako znas sta trazis, pratiti sve sto se se fudbala tice. Samo, moras znati sta trazis. U tome je vic.
glup si da skontas sta je mislio reci
Bazdarevic ne gleda samo snimke utakmica, nego ih gleda uzivo, kako one od akuelnih reprezentativaca, tako i od potencijalnih. Osim toga bilo kakva edukacija i sl je daleko jednostavnija tamo. Pape jeste da zivi tamo, ali to je umisljeni debil, koji misli da je pokupio svu pamet svijeta, bas tako kao i ti!
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Švabo šmeker stari, zna priča složit opasnu.....
Nemam šta da dodam...sve je ispravno...sve do slova...jedan je Osim,jedan i najbolji....
Svaka mu je zlatna, ali kakva mu je ovo kravata ko da mu je Amar birao :))))))))
Mišljenje ovog čove treba maksimalno uvažavat, i slušat ... i kad ne govori o nogometu ..! ! !
Ziva legenda, mudrost i inteligencija zrače iz svake izgovorene rečenice, ovakvi ljudi se rijetko rađaju...