Nogomet
5

Italijanski savez kaznio Lulića zbog komentara o Rudigeru: Bh. fudbaler propušta jedan meč

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bosanskohercegovački reprezentativac i igrač Lazija Senad Lulić kažnjen je od Fudbalskog saveza Italije sa jednom utakmicom suspenzije i sa 10 hiljada eura zbog komentara na račun štopera Rome Antonija Rudigera. Italijanski savez Lulićeve komentare nije ocijenio "rasističkim" kako su italijanski mediji pisali, već činom nesportskog ponašanja i na osnovu toga su kaznili bh. igrača.

Lulić je nakon utakmice između Rome i Lazija u izjavi za Mediaset Premium kazao za Rudigera da je "prije dvije godine prodavao čarape i kaiševe u Stuttgartu, a sada glumi da je fenomen".

Ta izjava je izazvala veliku buru u italijanskim medijima i protumačena je kao rasistička. Italijanski savez na Disciplinskoj komisiji nakon utakmice nije kaznio Lulića, ali je nakon velikog pritiska italijanske javnosti, kao navodno i čelnika Rome, tužilac Fudbalskog saveza Italije Giuseppe Pecoraro odlučio pokrenuti istragu protiv našeg reprezentativca.

Odluka o kažnjavanju zbog nesportskog ponašanja stigla je danas i Lulić je kažnjen sa 20 dana suspenzije i 10 hiljada eura. Suspenzija od 20 dana ističe 11. januara što znači da će Lulić propustiti samo meč protiv Crotonea koji će Lazio igrati 8. januara.

Podsjetimo, Lulić je dan nakon spornih komentara napisao status na Facebook profilu gdje se javno izvinio zbog izrečenih stvari.

"Hladne glave sam shvatio da sam na provokaciju odgovorio provokacijom. Dolazim iz zemlje u kojoj su etničke predrasude uzrokovale tragediju. Žao mi je zbog svega, prenio sam tenzije iz utakmice i loše se izrazio", napisao je Lulić.