Tokom utakmice
117

Italijanski nogometaš se srušio na terenu, preminuo u bolnici

D. B.
Mattia Giani, dvadesetšestogodišnji nogometaš Castelfiorantina, preminuo je u Firenci nakon što je u nedjelju doživio infarkt.

Gradonačelnik Castelfiorentina Alessio Falorini je tužne vijesti saopćio danas (ponedjeljak) te je rekao da je Giani preminuo u bolnici Careggi u Firenci, dan nakon što je doživio infarkt tokom utakmice petog ranga italijanskog nogometa (Eccellenza) dok je igrao za svoj Castelfiorentno protiv Lanciotto Campija.

Incident se dogodio na stadionu Stadio Comunale Lanciotto Ballerini u Campi Bisenziju u predgrađu Firence u 15. minuti susreta. Giani se srušio nakon što je šutirao, a njegovi šokirani roditelji su sve posmatrali s tribina.

Sky TG 24 prenosi da je nogometaš doživio infarkt, a potom je uslijedio i napad. Medicinski tim mu je pružio prvi pomoć i reanimirao ga na terenu, nakon čega je transportovan u bolnici.

Nekoliko sati kasnije se i Romin defanzivac Evan Ndicka srušio tokom utakmice Serije A protiv Udinesea, no ustanovljeno je da srčanog zastoja ipak nije bilo.

Giani se srušio na godišnjicu smrti Piermarija Morosinija, nekadašnjeg veznjaka Livorna koji je doživio infarkt na terenu 14. aprila 2012. godine tokom utakmice Serije B između Pescare i Amaranta. Nekoliko sati kasnije je preminuo u bolnici u Pescari.

Morosini je imao 25 godina, a Livorno je iz upotrebe povukao njegov dres s brojem 25.